Ruimte voor nieuwe woningen aan de rand van Soest
Het is belangrijk dat er een plek komt voor woningzoekenden. We weten hoeveel mensen op zoek zijn naar een huis of een ander, beter passend, huis. Het is ook belangrijk dat inwoners in een fijne, groene, omgeving wonen. Tot 2030 zijn er plannen voor het bouwen binnen de dorpskernen. Maar die willen we ook niet helemaal vol bouwen. Daarom zijn we ook op zoek naar plekken aan de randen van het dorp.
We hebben te maken met (soms tegenstrijdige) algemene én persoonlijke belangen
Het zoeken naar ruimte voor woningen is een algemeen belang. Daarom mocht heel Soest hier vorig jaar over meedenken. Maar dit besluit raakt ook individuele belangen. Van de eigenaren van percelen. En belangen van omwonenden. Algemene belangen en persoonlijke belangen zijn soms tegenstrijdig.
Het kiezen van plekken voor nieuwe woningen is een vraag voor het hele dorp
We weten met zijn allen dat er woningen nodig zijn. Maar de keuze wáár die woningen komen, ligt eigenlijk overal heel gevoelig. Daarmee is het kiezen van een locatie een vraag die het hele dorp aangaat. Daarom heeft de gemeente vorig jaar het hele dorp gevraagd naar hun mening. De meeste mensen vonden de voorgestelde locaties ook geschikt.
Voor nieuwe woningen (na 2030) keken we naar plekken langs de dorpsranden
We bouwen tot die tijd ook nieuwe woningen binnen de dorpskernen. Maar het is belangrijk om daar ook groen te houden en het niet helemaal vol te bouwen. Dat is belangrijk voor de leefbaarheid. Dat vinden de inwoners van onze gemeente ook. Voor na 2030 keken we daarom naar locaties aan de rand van het dorp. Dat deden we in de hele gemeente.
Daarbij was ons uitgangspunt dat:
- het aansluit op bestaande bebouwing;
- we niet de plekken kiezen met de hoogste natuurwaarde;
- de wegenstructuur dit aankan zonder grote aanpassingen aan de hoofwegen
- Het dichtbij voorzieningen en openbaar vervoer is (zodat je makkelijker kunt lopen, fietsen of het OV kunt nemen in plaats van de auto;
- je vanuit het dorp de polder in kunt blijven kijken.
Deze twee plekken passen het best bij de uitgangspunten
Ze liggen dicht bij winkels en voorzieningen. Daardoor zijn ze erg geschikt voor ouderen. Maar ook voor gezinnen met kinderen. Ook kun je vanaf hier makkelijk het Openbaar Vervoer bereiken. Er zijn genoeg mogelijkheden om verkeer veilig een plek te geven. En hoewel het een mooi grasland is, is de natuurwaarde hier minder hoog dan op de andere onderzochte plekken.
Hoe hadden inwoners invloed op deze keuze?
Ook inwoners hebben meegedacht en vinden deze plekken het meest geschikt. We hebben vorig jaar inwoners uit heel Soest gevraagd om mee te denken over de toekomst van onze gemeente, de resultaten hiervan staan op www.denkmeeover.nl/uwdorp. Misschien heeft ook u wel meegedacht. Daarbij vroegen we ook naar geschikte plekken voor woningbouw aan de randen van Soest. De genoemde twee plekken vonden de meeste mensen geschikt.
We weten nog niet wat voor woningen er komen of hoeveel
De gemeente bouwt niet zelf woningen. We zijn ook geen eigenaar van de grond. Als er een persoon of bedrijf komt die hier woningen wil bouwen, dan maakt die een plan. Het moet wel een plan zijn voor een groot aantal woningen. Een groot deel van de woningen moet betaalbaar zijn.
Waar moeten we allemaal rekening mee houden
Er zijn nog diverse voorwaarden waar we rekening mee moeten houden zoals:
- De beleidsregels van de Provincie
- De ontwikkelingen rondom netcongestie, de energietransitie en klimaatadaptatie
- De eigendom van de grond
Nog geen concreet plan, belanghebbenden kunnen straks wel meedenken
Dat geldt voor omwonenden. Maar ook voor andere belanghebbenden. Bijvoorbeeld woningzoekenden. De gemeenteraad heeft dat verplicht gesteld voor plannen waar meerdere woningen worden gebouwd. Zodra een ontwikkelaar of eigenaar van de grond een plan gaat maken, moeten belanghebbenden kunnen participeren.
Behandeling in de gemeenteraad
Op 17 oktober 2024 kreeg de gemeenteraad een presentatie. Op 24 oktober ging de gemeenteraad met de samenleving in gesprek. Bewoners konden ook uiterlijk 25 oktober schriftelijk hun reactie aan de gemeenteraad doorgeven via griffie@soest.nl. Zo kunnen de raadsleden de reacties lezen voordat ze met elkaar in debat gaan.
Op donderdag 21 november ging de raad in debat. En op woensdag 4 december neemt de raad een besluit over het voorstel. De agenda van de raad vindt u hier.
Hoe gaat het daarna verder?
Als de gemeenteraad positief besluit, moet ook de provincie er nog over besluiten. Pas daarna kunnen we beginnen met een gebiedsvisie. En die gaan we ook met de omwonenden en de raad bespreken. En als er een initiatiefnemer komt, dan moet zijn of haar plan passen binnen die gebiedsvisie. Waarna ook de initiatiefnemer met de omwonenden gaat spreken. En uiteindelijk komt dit ook weer terug bij de raad.