Vraag 1
Hoe gaan jullie om met mogelijke sponswerking van de bodem bij en na bouw?
Antwoord:
Het is belangrijk om de sponswerking van de bodem te behouden. Als er in deze gebieden gebouwd wordt, moeten we hier in de plannen rekening mee houden. Een goede sponswerking kan grondwateroverlast voorkomen en beperken. Verlaging van de grondwaterstand is geen goed idee, want de veengrond op de locaties is kwetsbaar voor bodemdaling als het droogvalt. Bovendien willen we in Soest juist meer water vasthouden en minder water afvoeren. Bebouwing moet daarom zoveel mogelijk ‘grondwaterneutraal’ gebeuren. Bijvoorbeeld door waterdichte kelders te bouwen met extra bovengrondse waterberging. Hiervoor kan de aanwezige slotenstructuur worden gebruikt en uitgebreid.
Vraag 2
Hoe gaan jullie om met wateroverlast in de gebieden in combinatie met het streven naar vasthouden van water?
Antwoord
Als we gaan bouwen, moet er voldoende ruimte zijn om het water bovengronds op te vangen. Niet alleen tegen wateroverlast en -schade in het gebied zelf, maar ook om te zorgen dat het niet in naastgelegen gebieden juist erger wordt. Daar houden we in de bouwplannen rekening mee.
Daarnaast kunnen we het water ook op hoger gelegen gebied opvangen. Dan stroomt het water tijdens een hevige regenbui minder (snel) naar beneden. De hoger gelegen zandgronden in Soest lenen zich daar goed voor. Daar kunnen we water vasthouden met waterinfiltratie. Ook bovengrondse waterberging in het hoger gelegen Soestdijk, een wijk die al langer last heeft van met wateroverlast, kan hierbij helpen.
Vraag 3
Wat zijn waterwaarden? En wordt ook rekening gehouden met prognoses en toekomstige eisen rondom waterhuishouding?
Antwoord:
Alle mogelijke locaties liggen in lagere delen van Soest, waardoor de waterhuishouding in alle gevallen een punt van aandacht is. En in de plannen moet hier daarom ook een oplossing voor komen. In het gebied Wieksloot is de natuur- en waterwaarde hoger. De twee locaties bij de Stadhouderslaan kunnen we goed combineren met het oplossen van de waterproblemen in de bovengelegen buurt (Soestdijk). Daar moeten we namelijk ook aan de slag.
Daarnaast doet Soest mee met de Afspraken Klimaatadaptief Bouwen Utrecht. Dat betekent dat we bij alle nieuwbouwlocaties rekening houden met mogelijk extremere weersomstandigheden en de risico's daarbij. Denk aan wateroverlast, overstromingen, bodemdaling, droogte en hitte.
Vraag 4
Houden jullie rekening met de houtwallen en wilgen als er gebouwd gaat worden?
Antwoord
Voordat er gebouwd mag worden, is afgesproken dat er eerst een gebiedsvisie komt. Alle (groene) kwaliteiten die het gebied heeft, zoals hoe om te gaan met de aanwezige structuren (bijvoorbeeld de wilgen) en doorzichten, komen hierin de staan.
Vraag 5
Is dit gebied niet van grote ecologische waarde, met beschermde soorten?
Antwoord
Dit gebied is van minder ecologische waarde dan de andere locaties. Dit blijkt uit waardenkaarten die we hebben van Soest. Bij bouwplannen wordt altijd een flora- en faunaonderzoek gedaan. Elk gebied, zowel binnen als buiten de rode contour, kan bijzondere ecologische waardes hebben met beschermde soorten. Onderzoek geeft daar duidelijkheid over. En de conclusies worden meegenomen in de uiteindelijke plannen. Dat geldt ook voor voorwaarden vanuit de provincie.