Vraag 1
Wat zijn nou precies de voorwaarden voor bouwen langs de rand van het dorp?
Antwoord
De locatie moet voldoen aan de volgende punten:
Vraag 2
Wordt er ook gekeken naar bouwen op het TBS -terrein?
Antwoord
Ja, er wordt gekeken naar bouwen op het TBS-terrein. Er is nú een initiatiefnemer bezig met plannen voor deze locatie. Daarnaast bouwen we tot 2030 op andere plekken binnen de rode contouren. Maar we zoeken ook na 2030 nog ruimte voor wonen. En dan buiten de rode contouren. Om te zorgen dat het binnen de rode contouren ook nog dorps en groen kan blijven. De locaties die nu voorliggen gaan over bouwen ná 2030 en buiten de rode contouren.
Vraag 3
Wat is de status van het plan de Maten in de spoor driehoek. Is deze locatie ook meegenomen in bij het afwegen van de voorgestelde locaties?
Antwoord
Nee, deze locatie is niet meegenomen omdat deze niet voldoet aan de voorwaarden voor bouwen aan de rand van het dorp. Deze locatie ligt in de polder en sluit niet aan op de bestaande bebouwing en ligt niet dichtbij voorzieningen. Ook bereikbaarheid is hierbij een belangrijk punt.
Vraag 4
Wordt er ook gekeken naar bouwen bij De Meent?
Antwoord
Voor het deel van de Meent dat valt binnen de rode contour maakt een ontwikkelaar plannen voor woningbouw. Die plannen moeten wij daarna nog beoordelen. Het deel dat buiten de rode contour valt, voldoet niet aan de voorwaarden voor bouwen aan de rand van het dorp.
Vraag 5
Heeft de gemeente zelf grond in de twee voorgestelde locaties voor woningbouw na 2030?
Antwoord
Direct naast het Griftland heeft de gemeente een perceel in eigendom. Zoals aangegeven bij de raadsavond op 24 oktober is het terrein bij de Wilgenblik en achter de Stadhouderslaan niet in eigendom van de gemeente.
Vraag 6
Heeft de gemeente eerste recht van koop binnen deze twee locaties volgens de Wvg (Wet voorkeursrecht gemeente)?
Antwoord
Op twee percelen was dit eerste recht van koop ooit gevestigd. Zo’n recht geldt maar tijdelijk en is inmiddels verlopen. Nu hebben we géén eerste recht op koop. In het kadaster staat nog van wel, maar dat is verlopen.
Vraag 7
Waarom wordt er niet naar alternatieve locaties binnen de rode contouren gekeken?
Antwoord
We bouwen ook veel nieuwe woningen binnen de dorpskernen. Maar het is belangrijk om het ook daar groen te houden en het niet helemaal vol te bouwen. Dat is belangrijk om Soest dorps, groen en vitaal te houden. Voor na 2030 kijken we daarom ook naar locaties aan de rand van het dorp.
Vraag 8
Heeft de gemeente al afspraken gemaakt met grondeigenaren, ontwikkelaars en provincie voordat dit plan naar de raad ging?
Antwoord
Wij hebben geen afspraken over deze locaties gemaakt met grondeigenaren, ontwikkelaars of provincie. We worden wel eens benaderd door bijvoorbeeld ontwikkelaars. Maar we hebben altijd gezegd dat we over locaties buiten de rode contouren nog niet in gesprek wilden.
Vraag 9
Wat zijn de te verwachten demografische ontwikkelingen in Soest?
Antwoord
Volgens de laatste prognose blijft Soest tot 2040 groeien. Dit komt mede door gezinnen en jonge huishoudens. Door de groei van huishoudens en het huidige tekort aan woningen, zijn tussen 2030 en 2040 1.900 woningen nodig. Naar verwachting blijft het tekort aan woningen de komende jaren hoog. Als we hier niks aan doen, is dat een probleem voor lokale woningzoekenden. Het is daarom belangrijk om de komende jaren niet alleen voldoende, maar ook de juiste woningen toe te voegen. Ook stijgt de groep van 65 jaar en ouder volgens de prognose met 49% tot 2040. We hebben dus voldoende woningen voor deze doelgroep nodig, maar ook voor de gezinnen en jonge huishoudens. Want we willen graag een goede balans tussen jong en oud in ons dorp.
Vraag 10
Waarom maken jullie geen woningen van leegstaande (bedrijfs)panden?
Antwoord
De afgelopen jaren hebben veel bedrijfspanden plaatsgemaakt voor woningen. Dat is natuurlijk fijn voor de woningzoekenden. Maar om Soest vitaal te houden, is ook voldoende werkgelegenheid nodig. Daarom kunnen we niet zomaar van elk kantoorpand woningen maken. Wel kunnen we kijken of een kantoorpand nog voldoet aan de eisen van vandaag. En als dat niet zo is, onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor het combineren van wonen en werken; werken op de begane grond en wonen erboven. Zo houden we Soest vitaal én bieden we ruimte voor woningbouw.
Vraag 11
Hoe wordt het open zicht op de polder vanuit het dorp behouden?
Antwoord:
Er bestaan diverse vormen van zichtlijnen en zichtvelden. Deze kunnen visueel zijn, maar bijvoorbeeld ook cultuurhistorisch of gaan over de ligging van de sloten en groenstructuren. Bij de gebiedsvisie werken we dit verder uit, zodat een ontwikkelaar weet waar hij rekening mee moet houden.
Vraag 12
Aan de bewoners van de Stadshouderslaan is door de grondeigenaar een aanbieding gedaan om een stuk grond te kopen. De gemeente zei dat de bestemming ‘Agrarisch met waarden’ is. Waarom heeft de gemeente toen niet gezegd dat deze plannen er waren?
Antwoord:
De huidige bestemming van de twee locaties is ‘Agrarisch met waarden’. Dat verandert pas als er een nieuw omgevingsplan wordt vastgesteld. Dat is nu nog niet aan de orde.
In 2023 werkten we aan de participatie, de onderzoeken en een manier om goede afwegingen te maken over het gebruik van ruimte in Soest. Pas in 2024 startten we met de voorbereiding van het voorstel voor bouwen aan de rand van het dorp. De vier locaties werden in juni 2024 voor het eerst in de raad genoemd. Het daadwerkelijke voorstel voor de huidige twee locaties is gedaan in oktober 2024. Toen zijn zowel de grondeigenaren als de omwonenden als eerste geïnformeerd en heeft er een publicatie in de Soester Courant gestaan.