Als gemeente willen we dat Soest groen en dorps blijft. Maar ook willen we dat jonge mensen de kans krijgen om een betaalbare woning te kopen. En dat Soest genoeg voorzieningen heeft om er nu en in de toekomst op een prettige manier te wonen. Wanneer we kijken of een nieuwe ontwikkeling past in Soest (en zeker in de dorpskern) wegen we deze verschillende belangen tegen elkaar af.
Vaak geven bestaande bewoners de voorkeur aan vrijstaande woningen of rijtjeswoningen met een kap. Maar dat is niet altijd de oplossing. Juist met dat type woning versteent het dorp op den duur. Bij grondgebonden woningen mag je bijvoorbeeld vergunning vrij uitbouwen, is er meer grondverharding voor parkeren en bakstenen straatwanden.
De afweging of een nieuwe ontwikkeling wel of niet past in de buurt is maatwerk. In het plan voor beeldkwaliteit leggen we de regels vast. Daar moet iedere ontwikkeling aan voldoen om zo het straatbeeld dorps, groen en levendig te houden. Deze spelregels komen niet uit de lucht vallen maar hebben een geschiedkundige achtergrond. Zo zorgen we ervoor dat de historische doorzichten blijven bestaan en het straatbeeld niet vol komt te staan met schuttingen, auto’s, hoge muren of onbetaalbare woningen.
Nee. Wettelijk gezien is de initiatiefnemer verantwoordelijk voor de participatie onder de Omgevingswet. Wanneer het participatieproces is afgerond toetst de gemeente of de belangen van alle bewoners en maatschappelijke organisaties voldoende zijn meegenomen. We vragen het volgende aan de initiatiefnemer:
- Wie heeft u betrokken?
- Hoe heeft u hen betrokken?
- Wat heeft u met het resultaat gedaan?
Is de participatie onvoldoende? Dan kan het college besluiten, wanneer er sprake is van verplichte participatie, om bijvoorbeeld aanvullende zienswijzen op te halen of apart in gesprek te gaan met belanghebbenden. Deze uitkomsten worden dan als aanvulling meegenomen in de verdere besluitvorming.
We willen niet wachten tot het laatste moment om te toetsen of de participatie wel of niet voldoende is. Daarom zijn we meestal vanaf het begin met de ontwikkelaar in gesprek over hoe ze de participatie het beste kunnen vormgeven. Als we zicht hebben op wat er leeft in de buurt geven we dat mee aan de ontwikkelaar. We doen dit omdat we vinden dat goede participatie bijdraagt aan betere plannen.