Duurzame inspiratie: Nieuwstraat 42

Jessica Doorn woont sinds 2012 samen met haar gezin in de Nieuwstraat, in een huis uit 1925. Stap voor stap hebben ze het huis duurzamer gemaakt. ​​​​​​​“Ik was eigenlijk helemaal niet met duurzaamheid bezig. Ik wist niet wat er mogelijk was, maar had ook geen idee van de noodzaak. Totdat we dit charmante huis kochten. In de zomer was het er bloedheet, ’s winters ijskoud. We verdiepten ons in maatregelen om er zo comfortabel te kunnen wonen.

‘IK HOEF ME NIET MEER DRUK TE MAKEN OM HOGE GASPRIJZEN’

Warme voeten
Beneden vervingen we de ramen. Een spouwmuurisolatie scheelde een eind in de gasrekening. Uit de houten vloer kwam tocht en een vieze, muffe geur. We hebben deze vervangen voor een laag isolatie met schuimbeton erop en vloerverwarming. Het resultaat was direct merkbaar: de muffe lucht was weg en we kregen heerlijk warme voeten. Op de bovenverdieping hebben we de houten klapramen zo gelaten, de verwarming hoeft er niet hard aan. Wil ik het in bed warm krijgen, dan doe ik even vijf minuten de elektrische deken aan; mijn energiezuinige pleasure.” Geen gasprijzen Steeds vaker bedachten we: wat is comfortabel én goed voor het milieu? De zonnepanelen en de warmtepomp die we daarna lieten plaatsen, zorgden ervoor dat we van het gas af konden. Ik voel me bijna schuldig dat we ons totaal niet druk hoeven maken over hoge gasprijzen. 

Regenwatervijver
Afgelopen jaar hebben we veel aan vergroening gedaan. Zo koppelden we het regenwater van het riool af en legden we een regenwatervijver in de tuin aan. Het water van het dak komt nu in de vijver terecht. Stijgt het vijverwater te veel, dan stroomt het zo de achtertuin in. Fantastisch om te zien hoeveel planten nu om de vijver heen groeien, zoveel zelfs dat we de schommel hebben moeten verplaatsen. 

Geen overlast
Als het regende, zag je op de oprit een rivier aan water. We hebben daar de tegels uitgehaald en matten met grind en sedumplanten neergelegd. Het water zakt nu door de grond en geeft geen overlast meer. We hebben vier regentonnen; al het water dat we opvangen loopt de tuin in. Van elke regenbui word ik blij en we hoeven zelf niet te sproeien. In een gortdroge week hebben wij water. Ook hebben we het dak eco-vriendelijk gemaakt door er sedumplanten op te leggen. Dit werkt isolerend en verkoelend: ik heb nu geen last meer van de hitte die van het zwarte dak afkwam. Er bloeit altijd wel wat en er komen vele soorten bijen op af. 

Kleine stappen
Als je klein begint, is duurzaam leven heel simpel: begin met tochtstrips, spuit de kozijnen vol met kit. Kost niks en het scheelt veel energieverbruik. Je zult zien dat het steeds makkelijker gaat. Al die stappen maken samen een groot verschil. Ik denk aan de toekomst van mijn kinderen. Voor de natuur en voor elkaar is er echt een omslag nodig.” 

Bekijk dit huis ook op: https://duurzamehuizenroute.nl/woning/vrijstaande-woning-1925-soest

Meer informatie over subsidies/financiering en over energietransitie vind je hier https://nieuweenergie.soest.nl

Lat: 52,1830811
Long: 5,277803

Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen