“IK ERVAAR ONVERWACHT VEEL PLEZIER VAN ONS GROENE DAKJE!”
Je zegt dat je kennis nodig hebt om goede keuzes te maken. Heb je die?
Basjan Mol: “Inmiddels wel. Of tenminste: enigszins. Maar ik moet zeggen dat ik nu ook tijd heb me erin te verdiepen. Dat was ons twintig jaar geleden niet gelukt met opgroeiende kinderen in huis, werk en zorg voor onze ouders, etc. Nu vind ik het leuk én noodzakelijk om meer te weten over verduurzaming en klimaatadaptatie.”
Jullie hebben best veel gedaan, maar niet jullie schuine dak. Daar is vast een reden voor?
“Ja, nu we nog maar met z’n tweeën wonen, wordt de zolder een stuk minder gebruikt. Die verdieping zelf werkt al zo’n beetje als buffer. Plus: financieel viel daar niet veel meer te halen. We doen dingen echt niet alleen voor het geld, maar dat telt natuurlijk wel mee. We hebben het dak wel meegenomen met groot onderhoud. De voegen zijn vervangen, er is geschilderd en de dakpannen zijn vervangen. Dat was nog een heel gedoe, want er schijnen nog maar twee fabrieken in Nederland te zijn die de dakpannen bakken met aardgas en daarbij is er grondstofschaarste en een tekort aan vakmensen. Uiteindelijk moesten we negen maanden wachten.”
Je hebt ook een groen dak op je schuurtje met inheemse planten. Hoe zit dat?
“We werden in eerste instantie getriggerd door een brief van onze verzekeraar die meldde dat je korting op je woningverzekering kon krijgen als je een groen dak had, want je dak gaat dan langer mee. Plus: via de gemeente Soest konden we ook subsidie krijgen. Doordat ik in aanraking kwam met de Stichting Natuur en Milieu (nmu.nl) en het project ‘Mijn Heuvelrugtuin’ zijn we in de inheemse planten gedoken. Dat is veel beter voor de omgeving en de biodiversiteit, want insecten zijn eenkennig, die gedijen het best op voedsel waarop ze ‘geprogrammeerd’ zijn. Je denkt al snel dat waar bloemetjes zijn de bijtjes wel komen, maar zo zit het dus niet helemaal. ”
En hoe kom je dan aan die inheemse planten?
“Via heuvelrugtuinen. Daar vind je een lijst met planten en ook waar je ze in onze buurt kunt kopen. Ik hoop dat meer mensen groene daken nemen én overwegen om ook voor een Heuvelrugtuin te kiezen. Wat hier van oudsher groeit, gedijt makkelijker en het is ook beter voor de ecologische voetafdruk (minder vervoer etc.) Het is leuk om ermee bezig te zijn, al helemaal als meer mensen in je omgeving zich ervoor inzetten. Dat geeft ook verbinding. Ik wist al dat ik niet blij was om tegen het grijs van beton, stenen en staal aan te kijken, maar dat het zó vrolijk makend zou zijn om naar dat groene dak te kijken had ik niet van tevoren niet bedacht. Als ik dat afzet tegen deze geringe investering, is het me dat zeker waard geweest.”
Woninginformatie
- Bouwjaar: 1975
- Eigenaren Basjan en Liesbeth wonen er sinds 1990
- Woonplaats: Soesterberg
- Type woning: tussenwoning
Maatregelen Van Basjan en Liesbeth:
- Isoleren van vloer en beide spouwmuren
- HR++-glas
- zonnepanelen
- Sedumdakje en Heuvelrugtuin
Basjan Mol (60) is business developer in btb (business-to-business) voor technologie ondernemingen. Samen met zijn vrouw Liesbeth woont hij in hun huis in Soesterberg. Hun twee kinderen zijn inmiddels uitgevlogen.
Meer informatie over subsidies/financiering en over energietransitie vind je hier https://nieuweenergie.soest.nl.