Duurzame inspiratie: Duinweg 16

Zonde toch, om schoon water in het riool te laten verdwijnen? Pim van Asch zorgde ervoor dat dat niet meer gebeurt bij zijn huis. Het gezin neemt meer maatregelen, soms ook op initiatief van de (jonge) dochters.

“SCHOON REGENWATER KOMT NIET MEER IN HET RIOOL TERECHT”

Je vangt regen op in kratten. Waarom? En hoe werkt dat? 
Pim van Asch: “Het hemelwater dat op huis valt, komt bij ons uiteindelijk niet in het riool terecht, maar in de tuin. Het is jammer als goed water in een rioolpijp terechtkomt waar ook het toiletwater in terechtkomt, bijvoorbeeld.* Alle regenpijpen die we hebben, leiden uiteindelijk naar één centraalpunt in de tuin, ondergronds. Daar wordt het water gefilterd van steentjes en bladeren. Zo houd je schoon water over en dat wordt verdeeld over 8 kratten in de tuin van 1 meter x 80 cm x 50 cm. Die kratten zijn open, er ligt een doek omheen ter bescherming. In die kratten zitten rondom gaten en zo zakt het water een meter diep de tuin in.” 

Is dat ook beter voor je planten?  
“Het is vooral goed voor de grondwaterstand. Als ik er zelf meer profijt van had willen hebben, dan had ik met dichte kratten een buffer kunnen aanleggen om het water dan later eruit te kunnen pompen. Het heeft me trouwens niks gekost om dit te fixen: er is subsidie voor vanuit de gemeente Soest en de aanleg was binnen een dag gepiept – omdat mijn tuin toch op de schop ging. Mijn partner zag van tevoren op tegen het gedoe, maar dat viel achteraf dus mee. Ik kan het niet staven met wetenschappelijk onderzoek, maar de tuin doet het wel wat beter aan de kant waar kratten staan...” 

Je bent zelf manager duurzaamheid bij een IT-bedrijf. Dan ben je het haast aan je stand verplicht om je ook thuis bezig te houden met duurzaamheid.  
“Dat zou je wel zeggen, hè? Ik moet zeggen dat ik niet van het opleggen en overtuigen ben. Ik denk dat het beter is als de wil tot veranderen komt door inspiratie. Ook denk ik dat het belangrijk is om een natuurlijk moment te pakken om voor een duurzaam alternatief te kiezen. Dus als je toe bent aan iets nieuws of een renovatie plant. Zo is onze nieuwe auto hybride en van Lynk & Co die kunnen andere mensen ook gebruiken als ze zich aansluiten bij dit platform. En onze tweede auto hebben we de deur uitgedaan. Een deel van duurzamer leven zit ‘m in techniek, maar minstens zo belangrijk is ons gedrag. Daar zijn we bij ons thuis ook wel mee bezig. Zo hebben we onze cv-ketel naar beneden gesteld op 50 oC, eten we veel minder vlees en zijn we naar een duurzamere bank overgestapt, om maar een paar voorbeelden te noemen. Soms veranderen we ons gedrag ook doordat onze dochters een gezonde nieuwsgierigheid hebben en ons vragen stellen. Zij krijgen ook op school het een en ander mee. Op hun initiatief hebben we nu een kookwekker bij de douche staan. Aan de volgende generatie zal het niet liggen, maar zo lang kunnen we niet met z’n allen wachten.” 

*Het wordt steeds gebruikelijker om twee rioolbuizen aan te leggen onder de grond: een voor ‘schoon water’ en een voor vuil water. Maar dat is lang niet overal al het geval. 

Woninginformatie 

  • Bouwjaar: 1951 
  • Woonplaats: Soest 
  • Type woning: twee-onder-een-kap 

Duurzame maatregelen 

  • Isolatie van vloer, dak en gevels  
  • Bijna alles HR ++-glas  
  • Overal ledverlichting 
  • Isolatie van: vloer, dak en gevels 
  • CV-ketel duurzamer afgesteld 
  • Hemelwater afgekoppeld 

Pim van Asch (39) is manager sustainability bij een IT-bedrijf. Hij woont sinds 2017 in zijn huis met zijn vrouw Jennifer (39) en hun drie dochters van 10, 8 en 5. 

Meer informatie over subsidies/financiering en over energietransitie vind je hier https://nieuweenergie.soest.nl.

Lat: 52,1606771
Long: 5,3054046

Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen