"DE TUIN MAG BEST EEN BEETJE ROMMELIG ZIJN"
“Als ecoloog ben ik erg geïnteresseerd in ecosystemen en duurzaamheid. Toen we hier kwamen wonen, was de oprit voorzien van een strak dichte bestrating. Er kon nog geen grassprietje groeien. De bestrating hebben we vervangen door grasbetontegels. In die tegels zitten ruimtes waar plantjes doorheen kunnen groeien.
Minder maaien
De bestaande borders hebben we verbreed en de achtertuin ontdaan van kunstgras. Kunstgras wordt erg heet in de zomer, we vervingen dit door echt gras dat we één keer in de maand maaien, zodat de madeliefjes en biggenkruiden erdoorheen kunnen groeien. Extensief maaien noem je dit. Daardoor heeft het gras minder water nodig. We sproeien het gras onder andere met opgevangen regenwater en we bemesten het niet.
Plant Nederlandse planten
Eromheen hebben we Nederlandse, inheemse soorten geplant. Belangrijk, want die geven voeding aan andere planten en trekken insecten aan. Op onze Nederlandse zandgrond horen bijvoorbeeld Wilde Marjolein of Teunisbloem thuis. Deze plantensoorten trekken bijen aan en dat is prachtig, want die dragen door hun bestuiving natuurlijk enorm bij aan de biodiversiteit.
Natuurlijk evenwicht
Biodiversiteit betekent de verscheidenheid aan dieren en planten, soorten houden elkaar in evenwicht. In onze tuin heb ik intussen wel tien verschillende bijensoorten geteld zoals de rosse metselbij en wel driehonderd insectensoorten, waaronder vlinders zoals boomblauwtje, atalanta en citroentje en sluipwespen. En natuurlijk ook vogels zoals de huismus, spreeuw, merel en pimpelmees, en amfibieën zoals de bruine kikker en een kleine watersalamander. Als ecoloog is dat geweldig om te zien.
Laat de natuur z’n gang gaan
Mijn stelregel voor het verduurzamen van je tuin: het mag best een beetje rommelig zijn. Haal onkruid niet te vaak weg en zet wat struiken neer, zodat dieren beschutting kunnen vinden. Ik heb hier al een egeltje gezien en ’s nachts vliegen er vleermuizen in de tuin. Wist je trouwens dat die op een dag tussen de driehonderd en drieduizend insecten eten? Daarmee heb je een veel minder grote kans dat je geprikt wordt door een steekmug.”
Meer informatie over subsidies/financiering en over energietransitie vind je hier https://nieuweenergie.soest.nl.