"IK WORD HAPPY VAN DE ENERGIEREKENING"
“Wij kochten dit huis in 2014 en in 2015 overwogen wij om de uitbouw en garagedak te gaan vervangen. We deden wat prijsopgaven bij verschillende loodgieters, die liepen uiteen van veertien- tot vierentwintigduizend euro! Toen wisten wij het wel; we kozen voor een sedumdak. In dit geval betekende een eco-vriendelijke oplossing ook een flink prijsvoordeel. Met subsidie betaalden wij minder dan tienduizend euro voor het sedumdak.
Koelte en isolatie
Een sedumdak geeft de mogelijkheid om een enorme hoeveelheid water op te slaan. Je kunt er planten op laten groeien en het zorgt voor koelte en isolatie. Het bestaat uit een EPDM-laag, dat is een rubbersoort, daaroverheen ligt een viltlaag. De vulkanische steentjes van acht centimeter dik zorgen ervoor dat het water wordt opgeslagen.
Vol begroeid
Net na het plaatsen van het dak zagen we wat miezerige plantjes, maar na een paar weken kwam er groei en kleur. Soorten die er groeien zijn Yellow Queen, Semper green, Sedum Acre, Sedum Reflexum, Blue Spruce, Sedum Album Murale. Er komt ook ingewaaid onkruid. Dat geldt vooral voor de paardenbloemen. Die zijn prachtig als ze in bloei staan, maar ze hebben een lange wortel en dat wil je niet, dus haal ik ze weg. Het dak staat er nu prachtig bij, alles is volop in bloei.
Lage energierekening
In 2015 kozen wij voor zonnepanelen. Die lieten we op het sedumdak plaatsen en dat blijkt een fijne combinatie. We plaatsten ze iets hoger, zodat de hitte die door de zonnepanelen wordt afgegeven, wordt weggeblazen. Meteen het eerste jaar ging de rekening van de elektriciteit omlaag. Als je naar de afrekening van elektra kijkt, voel je je happy hoor! In vijf jaar tijd waren alle kosten eruit. Op dit moment is het zeer voordelig om zonnepanelen te plaatsen; je kunt nu volop subsidie krijgen. Wel goed om te beseffen is dat zonnepanelen op een plat dak extra gewicht geven op de balkenlaag. Voor de douche kozen we voor een elektrische boiler. Deze is vlakbij het douchepunt geplaatst, er is dus nauwelijks warmteverlies. Dit scheelt ook in de kosten. De boiler is op de zolder, direct boven de badkamer. Slimme materialen Ook hebben we een gaskachel die heel efficiënt werkt. We hebben de stalen pijpen die van de gaskachel naar de radiators liepen, vervangen door kunststof leidingen. In tegenstelling tot stalen buizen geven kunststof leidingen nauwelijks warmte af. Bovendien zijn ze geïsoleerd. Er is dus geen warmteverlies en opnieuw merk je dat in je portemonnee. Je kunt slim omgaan met je materialen waardoor je iets betekent voor het milieu en voor je portemonnee.”
Makkelijke milieuvriendelijke (en geldbesparende) tips:
- Plaats regentonnen, scheelt je sproeiwerk en drinkwater
- Vervang de vuurkorf door fakkels.
- Gebruik vaker een deken om warm te worden
- Maak je tuin niet te netjes. Onkruid is natuurlijke mest voor je tuin
- Isoleer kiertjes en gaatjes met kit,-en tochtstrips
- Maai minder vaak het gras, dan heeft het ook minder water nodig
- Laat de tuin een beetje rommelig zijn, zo vinden dieren hun beschutting en trek je veel insecten aan
- Ventileer veel, zet de ramen open. Dit zorgt voor verse lucht die veel sneller opwarmt dan vochtige lucht.
Meer informatie over subsidies/financiering en over energietransitie vind je hier https://nieuweenergie.soest.nl.