Duurzame inspiratie: Kerkpad ZZ 5

Sommige mensen pakken het rigoureus aan en laten een huis naar ecologische wens bouwen. Dit deden Richard Wamelink en Irma van der Vecht. Ze wonen samen met hun kinderen in een zogenoemd passief huis.

“ONS HUIS VERWARMT ZICHZELF”

Wat is een passief huis?  
Richard Wamelink: "Een passief huis is een huis dat een heel beperkte warmtevraag heeft. Dat betekent in ons geval dat onze wanden qua isolatie minimaal 25 centimeter dik zijn. Daarnaast hebben we overal tripleglas."   

Je hebt een warmtewisselaar in je huis. Wat is dat en hoe werkt het?  
"Je hebt uitgaande lucht en ingaande lucht. De warmtewisselaar in ons ventilatiesysteem onttrekt warmte van de uitgaande lucht. Vervolgens wordt die warme lucht weer in de ingaande lucht gestopt. De lucht die ons huis binnenkomt, is warm. De temperatuur is dus altijd aangenaam. Wat bij ons huis trouwens wél een vereiste was, was dat de ramen open konden. Dat is erg plezierig als je het huis in de zomer wilt ventileren als het warm is."  
 
Is dat de enige manier van verwarming?  
“Nee, we hebben ook een systeem dat gebruik maakt van warm douchewater. Heel simpel gezegd stroomt het warme, gebruikte douchewater naar een soort afvoerput. Daar loopt de leiding van het koude douchewater ook doorheen en zo wordt het koude water voorverwarmd."    

Gebruiken jullie de verwarming nog?   
"Nauwelijks. De koelkast, de vaatwasser en zelf douchen zijn genoeg om het huis warm te houden. Alleen aan als het buiten onder de tien tot twaalf graden is, gaat de verwarming aan."   

Je hebt geen warmtepomp, zoals je tegenwoordig veel ziet. Hoe kan dat?  
"Omdat wij zo weinig warmte nodig hebben, was een warmtepomp in 2013 nog erg kostbaar. De komende jaren gaan we hier ons hoofd opnieuw over buigen. Nu stoken we dus nog 'ouderwets' met een cv-ketel. Maar omdat we die zo weinig gebruiken, is dat voor ons en het milieu alsnog voordelig."   

Heb je tips voor mensen die dit lezen en in een heel oud en slecht geïsoleerd huis wonen?  
"Ik ken het. Wij woonden eerst in een huis uit begin 1900. Je kon stoken wat je wilde, maar het werd niet warm. Niet iedereen zit in de positie om een huis te kunnen laten bouwen. Mijn tip: ga naar een energieadviseur. Stel, je kunt een lening afsluiten. Dan betaal je per maand een aflossing. En stel nou dat de maandelijkse energielasten vervolgens zo laag zijn dat je inclusief aflossing minder betaalt dan nu? Is lekker voordelig voor je portemonnee, je woongenot verbetert en het is goed voor het milieu."    

Woninginformatie  

  • Bouwjaar: 2013  
  • De eigenaren lieten een duurzaam huis bouwen  
  • Woonplaats: Soest  
  • Type woning: vrijstaand  

Maatregelen  

  • Dak, vloer en wanden geïsoleerd  
  • Overal tripleglas   
  • Luchtdicht met warmteterugwinning op de ventilatie (warmtewisselaar)  

Richard Wamelink (1970) woont samen met Irma van der Vecht in een passief, oftewel duurzaam huis. Richard is erg geïnteresseerd in het achterlaten van een zo klein mogelijke footprint.   

Meer informatie over subsidies/financiering en over energietransitie vind je hier https://nieuweenergie.soest.nl.

Lat: 52,1817846
Long: 5,305674

Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen