Duurzaam huis A. van Leeuwenhoeklaan

Soms kun je wat extra geluk hebben, als het om het verduurzamen van je huis gaat. Als de vorige bewoners al flink hun best deden, bijvoorbeeld.

“KEUZES MAKEN VOOR DE LANGE TERMIJN, DA'S PAS ECHTE DUURZAAMHEID”

Een huis uit 1959. Toen waren ze nog niet zo duurzaam aan het bouwen. 
Jorn Mulder: “Dat klopt, maar de bewoners voor ons hadden al behoorlijk wat gedaan. Precies die dingen die het meest opschieten: isolatie van vloer, dak en muren. En het huis was ook al voor de helft voorzien van dubbel glas. Geen HR++-glas, maar het verschil tussen enkel glas en dubbel glas is veel groter dan tussen gewoon dubbel glas en HR++glas. Dus dat was een mooie start. De aangebrachte isolatie was voor ons geen doorslaggevende factor om dit huis te kopen, maar het was wel een pluspunt.” 

Jullie lieten ook zonnepanelen installeren? 
“We hebben er tien laten plaatsen. Dat is iets meer dan we verbruiken, maar omdat we nu in een elektrische auto rijden was dat een handige keuze.” 

En een hybride warmtepomp. Bevalt die? 
“Dat gaan we komende winter merken! De warmtepomp hebben we niet meteen geïnstalleerd toen we hier kwamen wonen. We hebben eerst de ‘verwarmingstest’ gedaan. Na een jaar, met alle jaargetijden, weet je een beetje wat je huis ‘kan’. En nu, door de situatie in de wereld, met de oorlog in Oekraïne en de klimaatcrisis, wilden we onze verantwoordelijkheid nemen en ons huis nog duurzamer maken. Moet ik er wel bij zeggen dat wij dat ook kónden, dat is natuurlijk ook belangrijk. Nu hebben we een hybride waterpomp naast onze cv-ketel. Die ketel is uit 2017, dat is aardig recent. Het jaar voordat we de pomp plaatsten, hebben we geoefend om te kijken of een hybride warmtepomp ook genoeg comfort zou geven. We hebben daarom de cv-ketel een jaar lang op 48 graden gezet. Zo konden we zien of dat genoeg zou zijn, want zo’n pomp verwarmt tot 50 graden. Het bleek genoeg. En als er echt een heel koude winter komt, dan springt de ketel bij.” 

Was het duur, die omschakeling? 
“Bruto kostte de installatie en de apparatuur tussen de 7.000 en 8.000 euro, zo uit mijn hoofd. Maar door de subsidie en de gunstige financieringsmogelijkheden en de lage rentestand komen we netto op nog geen 5.000 euro uit.” 

Jorn: “Met die stijgende gasprijzen kunnen de zonnepanelen en de hybride warmtepomp gunstig zijn voor de portemonnee. Maar daar doen we het niet alleen voor. Het is idealistisch, maar wij vinden ook dat we een verantwoordelijkheid hebben met het oog op het klimaat en de volgende generaties. Keuzes maken voor de lange termijn, dat is pas echte duurzaamheid.” 

Woninginformatie 

  • Bouwjaar: 1959  
  • Gemeente: Soesterberg 
  • Type woning: hoekwoning van een rijtje 
     

Maatregelen 

Vorige bewoners:  

  • Vloer- en dak- en spouwmurenisolatie 
  • Beneden dubbel glas 

Jorn Mulder en zijn partner:  

  • HR++-glas boven 
  • Zonnepanelen 
  • Hybride warmtepomp 

Jorn Mulder (30) en Brecht Kalsbeek (29) verhuisden in 2020 vanuit Utrecht naar hun huis in Soesterberg. Jorn is juridisch en financieel consultant voor overheden (maar op het moment van schrijven niet voor gemeente Soest). Brecht is projectmanager in de cultuursector. 

Meer informatie over subsidies/financiering en over energietransitie vind je hier https://nieuweenergie.soest.nl.

Lat: 52.1166875
Long: 5.279604

Een momentje...
Cookie-instellingen