Duurzame inspiratie: Lenneplaan 53

Kleine moeite, groot plezier. Het was ooit de slogan voor Post.NL, maar het past ook bij een aantal isolatiemaatregelen voor je woning. Vrij simpel te realiseren én kost niet direct duizenden euro’s. Maar je wooncomfort stijgt er wel door en je energieverbruik daalt. Wat je noemt een win-win situatie.

“WARMTELEKKEN GAAN TEN KOSTE VAN JE WOONCOMFORT”

Ad, je bent vrijwilliger bij ‘Energie Actief Soest’. Wat gebeurt daar? 
Ad Eijkemans: “We adviseren, informeren en inspireren mensen om hun huis energiezuiniger te maken. Dat kunnen ook kleine dingen zijn die bij elkaar opgeteld veel effect hebben. Daar zitten ook zeker dingen bij die bijvoorbeeld voor bewoners van huurhuizen interessant zijn. Het is goed te begrijpen dat je in een huurhuis zelf geen warmtepomp gaat installeren, bijvoorbeeld.” 

Kun je voorbeelden noemen van ‘kleine dingen’ die je zelf ook hebt gedaan?  
“Een heel simpele is: stook alleen in ruimtes waar je bent. In ruimtes waar je niet bent, draai je de thermostaatknop van de radiator maar een klein stukje open. Of je laat ‘m helemaal dicht. Zet je cv-ketel wat lager, is er nog een. Het is een kwestie van proberen wat voor jou een goede temperatuur is, maar grote kans dat die lager is dan waarop je ‘m hebt staan. Houd tussendeuren altijd gesloten en laat je gordijnen niet voor de radiatoren hangen. Nog een? Zijn de buitenmuren niet geïsoleerd en kun – of wil – je daar niet aan beginnen, dan kun je radiatorfolie achter de radiatoren plakken. Er ontsnapt dan minder warmte naar buiten. Ik heb in mijn eigen huis ook al vrij snel al het hang- en sluitwerk vervangen. Het scheelt namelijk echt een stuk als ramen en deuren goed sluiten. Wel goed om te vermelden is dat het wel belangrijk is om te blijven ventileren. Droge lucht warmt minder snel op. Nog meer van deze tips vind je trouwens op milieucentraal.nl en energieactiefsoest.nl (kopje doe het zelf).” 

Welke grotere dingen heb jij in je huis gedaan?  
“Wooncomfort blijft bij mij voorop staan. Dat was de eerste reden om bijvoorbeeld de spouwmuren te opnieuw te isoleren, daaruit lekte behoorlijk wat warmte weg. Ik kwam daarachter doordat ik een warmtescan lieten maken van ons huis – en zo raakte ik ook bekend met Energie Actief Soest, want zij doen dat. Door de uitkomst van de warmtescan kreeg ik conform de garantieregeling zonder morren een extra behandeling. Ik moet zeggen dat het eigenlijk zo gepiept was. Binnen een dag waren ze klaar. Ze boren op verschillende plekken gaatjes in de muur en daarin spuiten ze isolerend materiaal. Die gaten maken ze dan ook weer dicht en daar zie je echt niets meer van.” 

Een warmtescan laten maken, hoe gaat dat in zijn werk? 
“Daarvoor kun je je aanmelden bij energieactiefsoest.nl/warmtescan. Je betaalt € 20 en krijgt een rapport en weet dan precies waar de ‘zwakke’ plekken in je huis zitten. Kun je die oplossen, dan word je wooncomfort groter en betaal je minder aan energie.” 

Woninginformatie 

  • Bouwjaar: jaren ’30 vorige eeuw 
  • Gemeente: Soest 
  • Type woning: vrijstaand 

Maatregelen 

  • Hang en sluitwerk vervangen 
  • isolatie spouwmuren 
  • zonnepanelen 
  • dubbel glas 
  • radiatorfolie 
  • cv-ketel op 60 graden

Ad Eijkemans (59) is vrijwilliger bij Energie Actief Soest (energieactiefsoest.nl). De mensen daar helpen inwoners van Soest om hun woning energiezuiniger te maken. Hij woont alleen en met zijn bedrijf GevAd geeft Ad praktische marketingadviezen aan ondernemers. 

Meer informatie over subsidies/financiering en over energietransitie vind je hier https://nieuweenergie.soest.nl.

Lat: 52.1636028
Long: 5.3161447

Een momentje...
Cookie-instellingen