Duurzame inspiratie: Koperwiek 35

Johan Duim en zijn vrouw Gonnie zijn voorlopers. Sedumdak? Hebben ze al tien jaar. Zonnepanelen? Al acht jaar. Warmtepomp? Al vijf jaar. Dus je kunt wel zeggen dat Johan en Gonnie voorlopers en ervaringsdeskundigen zijn in het verduurzamen.

“DIE NIEUWE ZONNEPANELEN LEVEREN VEEL MEER OP DAN ONZE OUDE”

Jullie waren heel vlot met maatregelen om duurzamer te wonen? 
Johan Duim: “Ja, ik heb altijd al interesse in het milieu gehad. Daarnaast vind ik dat wij met ons vrijstaande huis wel een voorbeeldfunctie hebben. Ik denk ook dat er altijd mensen moeten zijn die beginnen met iets. Dat brengt dan ook een beweging op gang: dat meer mensen het gaan doen en dat heeft dan weer als positief gevolg dat dure maatregelen wat goedkoper worden, omdat er meer vraag naar is. Hoewel ik ook weet dat veel van de grote duurzaamheidsmaatregelen voor een groep mensen nooit haalbaar zal zijn als ze dat zelf moeten betalen.” 

De zonnepanelen liggen er al acht jaar. Jullie hebben de kosten er dus wel uit? 
“Zeker. Onze panelen staan niet eens heel gunstig, maar je ziet toch dat bij het eerste daglicht de teller gaat lopen. We hebben dit voorjaar zes panelen bijgekocht. Zo kunnen we ook onze twee elektrische auto’s voorzien van stroom. En in mijn kantoortje gebruik ik geen cv meer, maar alleen elektriciteit om te verwarmen of te koelen. We hadden tien zonnepanelen van 200 watt, de nieuwe panelen zijn goed voor 400 watt. De zes nieuwelingen leveren evenveel als die tien ‘oudjes’.” 

Zijn jullie helemaal van het gas af doordat jullie een warmtepomp hebben?  
“We hebben nog steeds een cv-ketel. We hebben een hybride warmtepomp, dus een combinatie met een cv-ketel. We gebruiken de cv-ketel eigenlijk alleen nog maar om te douchen. Voor warm water in de keuken hebben we een kokend waterkraan. Beneden hebben we vloerverwarming: die doet het goed op de warmtepomp. Mocht het buiten kouder worden dan 4 graden dan neemt de cv het over. Ook hebben we een gashaard, vooral voor de gezelligheid. Toen we die aanschaften hebben we dat verkozen boven een openhaard – vooral vanwege overlast door stof en rook voor de buren.” 

Jullie hebben gekozen voor screens als zonwering. Bevalt dat? 
“In de zomer houden die screens de warmte goed buiten, ja. Het ziet er wat vriendelijker uit dan die metalen rolluiken en het voordeel is dat je nog steeds van binnen naar buiten kunt kijken, als ze naar beneden gerold zijn. In de winter houden ze de directe kou van de ramen ook flink tegen.”  

Ook best een investering. 
“Dat is zo. Wel is het met dit soort investeringen – net als met de warmtepomp, zonnepanelen en isolatie – dat het ook voor bewoners na ons prettig is dat het er al is. Al zijn we voorlopig nog niet van plan hier weg te gaan!” 

Woninginformatie 

  • Bouwjaar: 1991 
  • Huidige bewoners sinds 2003 
  • Woonplaats: Soest 
  • Type woning: vrijstaand 

Duurzame maatregelen 

Het huis was al aardig geïsoleerd: spouwmuren, vloerisolatie, dak. Maar alles volgens de normen van toen. Johan en Gonnie zorgden inmiddels voor: 

  • HR++-glas 
  • Sedumdaken op overkapping en op de kantoorruimte 
  • Zonnepanelen 
  • Warmtepomp 
  • Grote waterton (100 liter) 
  • Ledverlichting 

Johan Duim (59) werkt in IT-services en woont met zijn vrouw Gonnie in hun huis. Hun twee kinderen zijn inmiddels uitgevlogen. 

Meer informatie over subsidies/financiering en over energietransitie vind je hier https://nieuweenergie.soest.nl.

Lat: 52.162931
Long: 5.2885472

Een momentje...
Cookie-instellingen