Duurzame inspiratie: Eigendomweg 30

Denk je er aan je huis te verduurzamen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Misschien is een energiecoach iets voor je. Pim Vermeulen en zijn vrouw leverde het een mooie besparing op.

“EEN ENERGIECOACH KAN JE OP ONVERWACHTE MOGELIJKHEDEN WIJZEN”

De meeste mensen hebben geen benul van een energiecoach, hoe kwam jij zo op het idee?  Pim Vermeulen: "Mijn moeder wees mij erop. Vanuit de gemeente Soest kun je met een energiecoach in contact komen, dat had zij ook gedaan. Er zijn best veel regelingen, maar je moet wel weten welke handig zijn voor jouw huis. In eerste instantie had ik zelf uitgevogeld wat de mogelijkheden voor mijn huis waren. Ik dacht bijvoorbeeld al aan dubbel glas en een warmtepomp. Toch leek het me prettig om er met iemand over te sparren, zodat ik zeker wist dat dit goede investeringen waren."     

En wat leverde het gesprek jou op?   
"Grotendeels was het gesprek een bevestiging van wat ik al wist. Toch had ik niet bedacht dat de isolatie van mijn huis onvoldoende zou zijn. De energiecoach zei dat daar misschien nog winst te behalen was. Dat bleek inderdaad het geval."    

Waar ontbrak het bij de spouwmuur dan aan?   
"De spouwmuur was voor zes centimeter geïsoleerd, terwijl de norm tien centimeter is. Dus lieten we dit alsnog doen. Het isoleren van de muur was trouwens in een dagdeel gepiept. Ze maken gaten in de spouwmuur en blazen deze dan vol met bijvoorbeeld glaswol. Weinig werk, relatief lage kosten en het levert veel op."   

Hoeveel scheelt het in de energierekening?   
"Door de aanpassingen betalen we nu zo'n tweehonderd euro per maand minder aan energiekosten. De zonnepanelen komen hopelijk aan het einde van het jaar. Dan zou onze energierekening nog maar zo'n vijftig euro per maand zijn."  

Je hebt behoorlijke investeringen gedaan, zoals het aanschaffen van een warmtepomp en je denkt nu aan de koop van de zonnepanelen. Hoe kom je aan dat kapitaal?  
"We hadden het geld niet per se op de rekening staan. Maar omdat de rente extreem laag was, grepen wij de mogelijkheid aan om te gaan lenen. Subsidieregelingen zijn leuk, maar komen toch vooral terecht bij de mensen die het kunnen betalen. Dat zou een drempel kunnen zijn om te verduurzamen, maar dat hoeft dus niet. Er zijn soms andere mogelijkheden, maar je moet wel weten welke. Vandaar dat het zo handig is om informatie in te winnen."      

Woninginformatie  

  • Bouwjaar: 1992  
  • Eigenaren Pim en Shalane wonen er sinds 2016  
  • Type woning: vrijstaand  

Maatregelen 

  • Vorige bewoners: vloer- en dak- en (gedeeltelijke) spouwmuurisolatie  
  • Spouwmuurisolatie (volgens de normen)  
  • HR++-glas  
  • Warmtepomp  
  • Zonnepanelen staan op de planning  

Pim Vermeulen (1985) vliegt als piloot de wereld over. Samen met zijn vrouw Shalane en hun twee kinderen (4 en 2) woont hij in een vrijstaand huis dat hij steeds meer aan het verduurzamen is.   

Meer informatie over subsidies/financiering en over energietransitie vind je hier https://nieuweenergie.soest.nl.

Lat: 52,1668726
Long: 5,2952196

Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen