“ZONNEPANELEN LEVEREN NOG MEER OP MET EEN SEDUMDAK ERONDER”
Wat hebben jullie met de schuur/extra woonruimte gedaan?
Maarten Almekinders: “We hebben de binnenkant ervan netjes gemaakt en beter geïsoleerd. Op het dak hebben we sedum laten plaatsen én zonnepanelen. Het dak loopt eerst schuin omhoog en het bovenste stuk is plat. De zonnepanelen zitten zowel op het schuine stuk als op het platte stuk. Het dak van het verbindingsstuk tussen het woonhuis en de verbouwde garage is helemaal plat en daar hebben we ook sedum op laten leggen. Geen zonnepanelen, want dat stuk ligt te veel in de schaduw voor zonnepanelen.”
Waarom hebben jullie gekozen voor de combinatie van zonnepanelen én sedum?
“Daardoor krijg je meer opbrengst van je zonnepanelen. Die wijsheid hadden we in eerste instantie zelf niet, maar na wat research kwamen we daarachter. We wilden graag een bedrijf dat zowel de zonnepanelen als het sedum zou regelen, wel zo makkelijk en zo is alles ook goed op elkaar afgestemd. Voor het sedumdak hebben we subsidie van de gemeente Soest ontvangen. Van tevoren dacht ik dat het een heel gedoe zou zijn om dat te regelen, maar ik wil hier graag kwijt dat het boven mijn verwachting soepel en snel geregeld was. En voor de zonnepanelen konden we de btw terugkrijgen. Dit duurde trouwens wel lang en was nogal omslachtig.”
Hoeveel zonnepanelen hebben jullie laten leggen?
“Vijfentwintig en dat is absoluut veel meer dan we nodig hebben. We hebben ervoor gekozen omdat anderen er nu ook iets aan hebben. Daarnaast verwacht ik dat we op den duur allemaal accupakketten kunnen krijgen en zelf ook elektrisch gaan rijden. Zo zijn we al voorbereid op de toekomst.”
"Wat vind jij de voordelen van een sedumdak?“
“Het is goed voor de beestjes, die zijn heel actief bij het sedum en het is leuk om te zien. Wij kijken erop vanuit onze bovenverdieping: in het voorjaar was het een explosie van kleur! Ook gaat je dak langer mee, omdat het sedum de dakbedekking beschermt. In de zomer wordt het minder warm onder zo’n dak, schijnt. Wij hebben het verschil niet meegemaakt, want we hebben ‘altijd’ al een sedumdak gehad. Ook is het goed dat zo’n dak water vasthoudt en planten voedt, in plaats van dat het water zo het riool in verdwijnt.”
Woninginformatie
- Bouwjaar: 1921
- Huidige bewoners sinds 2021
- Woonplaats: Soest
- Type woning: vrijstaand
Duurzame maatregelen
- De huidige bewoners hebben de voormalige garage en de verbinding daarvan met het huis aangepast.
- Zonnepanelen en een groen dak.
- In jaren ervoor is dubbel glas geplaatst in kunststof kozijnen
Maarten Almekinders (47) is adviseur aanbestedingen en deelt het huis met zijn vrouw Rinske en hun drie kinderen (14, 12, 10).
Meer informatie over subsidies/financiering en over energietransitie vind je hier https://nieuweenergie.soest.nl.