Duurzame inspiratie: Kerkstraat 41

Een groen dak is een stuk leuker om tegenaan te kijken dan een donker dak. Da’s zeker een voordeel, merkt Ralph Ekkerink. Het gegeven dat je kinderen niet meer in de zandbak spelen levert ook een voordeel op: in die ruimte past een flinke watercontainer

“ZO'N GROEN DAK LEVERT OOK BLIJE BUREN OP”

Je hebt een groen dak. Waarom heb je daarvoor gekozen? 
“Het begon met de veranda. Ik ben helemaal niet zo handig hoor, maar die heb ik zelf in elkaar geknutseld –  met klusfimpjes op Youtube kwam ik een heel eind! Toen leek het me leuk om daar een groen dak op te leggen. Eigenlijk ook om uit te proberen hoe dat bevalt, want bevalt het goed, dan ga ik op de schuur misschien ook wel een groen dak leggen. Ik heb het groene dak niet gelegd omdat we er subsidie voor konden krijgen, maar het was wel een leuk zetje.” 

Waren het van die losse, groene  ‘tegels’ die je erop legde? 
“Nee, het was een rol, zoals je die ook wel kent van een grasmat. Heb ik gelijk een tip: doe niet zoals ik. Laat die rol niet nat worden, want dan is ‘ie loeizwaar om te leggen. Ik kocht mijn groene dak bij een bedrijf in Zeist, dat gespecialiseerd is in groene daken met planten die hier vandaan komen (In Soest vond ik dat helaas toen niet). Het groene dak bestaat uit een mix van 16 soorten sedum die ons elk seizoen weer verrassen met prachtige kleuren. Met de kennis van nu zou ik wel iets meer letten op de plantensoorten voor dit dak. Inheemse planten schijnen toch echt beter te zijn voor onze insecten.” 

En? Blij met je groene dak?  
“Heel blij mee! Om meer redenen. Het gaf voldoening om het zelf te leggen, het is erg leuk om naar te kijken en een bijkomende, positieve extra is de duim omhoog van de buren. Die vinden het ook leuk om naar te kijken. Het zwaan-kleef-aaneffect begint in werking te treden, merk ik. Meerdere buurtgenoten overwegen een groen dak of hebben er al eentje aangelegd. Onze veranda is inmiddels helemaal ‘zelfvoorzienend’, want ik heb er onlangs ook een solarsnoer opgehangen. Heel fijn om daar nu in de avond nog even te zitten.” 

Je hebt ook een heel grote regenton. Bedoeld voor je groene dak? 
“Op zich hoef je een groen dak niet te besproeien, maar met een gortdroge zomer zoals we die de afgelopen twee jaar hadden... Het voelt een beetje raar om een groen dak te nemen en je tuin te besproeien met kraanwater. En tegelijkertijd vind ik het een raar idee dat je relatief schoon regenwater afvoert via het riool. We hebben daarom een grote regenton waar 500 liter in kan. Dat is genoeg om onze tuin een paar keer te besproeien. Is die ton vol, dan loopt het water over in een ingegraven tweedehands IBC-container (Intermediate Bulk Container) van 1000 liter. Nu de kinderen niet meer in de zandbak spelen, heb ik die ruimte benut om ‘m wat te verdiepen en heb ik er zo’n container in geplaatst. Met een pompje haal ik het water daaruit en en kan ik heel wat dagen sproeien.” 

Woninginformatie 

  • Bouwjaar: 1957 
  • Woonplaats: Soest 
  • Type woning: twee-onder-een-kapwoning 
  • Huidige bewoners sinds: 2013 

Duurzame maatregelen 

  • Isolatie van spouwmuren, vloer en zolder 
  • Driedubbelglas 
  • Schoorsteen eruit 
  • Overal ledverlichting 
  • Zonnepanelen 
  • Groen dak  
  • Regenton(nen) 
  • Tuinverlichting op zonne-energie  

Communicatieadviseur Ralph Ekkerink (39) woont samen met zijn vrouw en hun drie kinderen (8,7 en 5) sinds 2013 in hun huis in Soest.  

Meer informatie over subsidies/financiering en over energietransitie vind je hier https://nieuweenergie.soest.nl.

Lat: 52,1712734
Long: 5,3117867

Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen