“ZONNECOLLECTOREN ZORGEN VOOR ONS WARME WATER”
Jullie hebben zonnecollectoren. Wat zijn dat?
Rosemarie van Leengoed: : “Zonnecollectoren vangen zonlicht op, en gebruiken dat om een vloeistof te verwarmen. Die vloeistof wordt via een gesloten buizensysteem geleid naar een geïsoleerd watervat van 900 liter en verwarmt daar het water. Zo hebben we in de zomer geen cv-ketel nodig voor warm water.”
En in de herfst en winter?
“In de winter en op donkere dagen maken we gebruik van de pelletkachel in de woonkamer. Daar loopt ook een buizensysteem naartoe, waar we dan ook weer warm water mee kunnen maken in het grote watervat. Schiet ook dat tekort, dan springt de cv-ketel bij.”
Dat is toch niet heel milieuvriendelijk, zo’n pelletkachel?
“Ik snap die vraag wel, maar het is niet direct zwart/wit. Toen we de pelletkachel aanschaften zat er nog subsidie op en werd juist gestimuleerd om dit als alternatieve warmtebron te gebruiken. We hebben een goede filter op het afvoerkanaal, dat zorgt voor minder uitstoot van fijnstof. In Duitsland is zo’n filter een voorwaarde om subside te verkrijgen, maar in Nederland is dat helaas niet zo. Daarnaast is een pelletkachel per branduur 80% schoner dan een gewone houtkachel. Het voordeel van het hybride warmtesysteem dat we nu hebben, is dat we er in de toekomst ook een warmtepomp op kunnen aansluiten als warmtebron.”
Plannen om helemaal van het gas af te gaan?
“Jazeker. We hopen dat we dit jaar de gasaansluiting dicht kunnen draaien. We kijken nu of dat gaat lukken met de (zonne)collectoren en de pelletkachel. We durfden het nog niet meteen aan. Overigens is onze droom om een passief huis te hebben, een huis dat het milieu op geen enkele manier belast. Maar goed, dan moeten we eerst een stuk grond vinden waar we op kunnen bouwen en dat kunnen kopen. Het blijft nog wel een tijdje een droom, schat ik in.”
Best een heel info-traject waar je ‘doorheen’ moet als het gaat om duurzaam wonen. Hoe vind je daarin je weg?
“We hebben zelf behoorlijk wat gelezen en we laten ons ook wel adviseren door een bedrijf als dat nodig is. Mijn man houdt het allemaal goed in de gaten: hij is best technisch en wil altijd precies weten hoe iets (niet) werkt. Hij stelt bij ons de ‘moeilijke’ vragen aan de deskundigen. En niet alles is ingewikkeld als je je huis wilt verduurzamen, hè. Zonnepanelen bijvoorbeeld, daar heb je zelf echt geen technische kennis voor nodig.”
Link naar meer info over pelletkachels. https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/duurzaam-verwarmen-en-koelen/pelletkachel-of-biomassaketel/
Woninginformatie
- Bouwjaar: jaren ’70.
- Huidige bewoners sinds 2010
- Woonplaats: Soesterberg
- Type woning: geschakeld
Duurzame maatregelen
- Tochtstrips
- Dubbel glas
- Regentonnen
- Sedumdak op de carport
- Zonnepanelen
- Zonnecollectoren
- Hybride warmtesyteem > van het gas af
Rosemarie van Leengoed (47) is bouwkundig projectleider (momenteel vooral van stations). Ze woont samen met haar man Lodewijk Wiggers en hun dochter (15) en zoon (13).
Meer informatie over subsidies/financiering en over energietransitie vind je hier https://nieuweenergie.soest.nl.