Duurzame inspiratie: Valeriaanstraat 114

Hun huis was een klushuis toen ze het kochten. Stefan Tijsen en Anne van Midden hebben daarom van alles gedaan aan hun huis en het direct duurzamer gemaakt. Opvallend bij hun huis: de tuin. Omdat je ziet dat ze van tuinieren houden, omdat ze er regenwater opslaan op een manier die verdergaat dan een simpele regenton plaatsen.

“WE ZAGEN HOEVEEL WATER HET KOST OM JE TUIN TE SPROEIEN”

Jullie vangen al het regenwater op dat op jullie huis valt. Vertel eens? 
Stefan Tijsen: “We hebben de afwatering verlegd. Alle regen die er op ons dak valt, wordt opgevangen in moderne regentonnen.” 

Anne van Midden: “We kunnen tot wel bijna 2000 liter water opslaan.” 

Stefan: “Dat doen we in een grote IBC-container (Intermediate Bulk Container) waarin 1000 liter past, gekoppeld met drie ‘kleinere’ containers, waarin 270 liter per container gaat.” 

Dat is wel iets anders dan zo’n rond, houten wijnvat als regentonnetje. 
Stefan: “Zeker! We vonden het zonde om onze tuin te besproeien met kraanwater. Toen we die regentonnen nog niet hadden, zagen we hoeveel water er doorheen ging bij het sproeien. Dat is echt heel veel! Op deze manier kunnen we een voorraad sproeiwater aanleggen. We beseffen heel goed dat je daar wel de ruimte voor moet hebben. Dat hebben we, want onze tuin is groot, 365 m2. Neemt niet weg dat zo’n grote container niet heel mooi is. We hebben die van 1000 liter dan ook afgetimmerd, dat scheelt.” 
 
Jullie hebben ook subsidie ontvangen van de gemeente? 
Anne: “Ja, dat liep per m2 die je afkoppelt. En je moet de garantie kunnen geven dat het regenwater niet alsnog in het riool terechtkomt als er te veel valt.” 

Stefan: “Onze tuin loopt iets af en we maakten een overloop naar de tuin en een zitkuil van 2,5 x 3 meter, daar kan het water dan heen. Om dat uit te leggen bij de gemeente hebben we tekeningen overlegd en foto’s gemaakt.” 

Is dat ooit voorgekomen? 
Anne: “Met die droogte van afgelopen zomer kun je het je haast niet voorstellen, maar ja, inmiddels twee keer in twee jaar tijd. Toen stond er zo’n 15 centimeter water in die zitkuil. Op de bodem van de zitkuil liggen stukken tegels, met genoeg ruimte ertussen. We noemen het trouwens de girafkuil, want de bodem doet denken aan de vacht van een giraf, in zo’n patroon liggen de stukken tegel. We laten er ook kruiptijm groeien, daar kun je gewoon overheen lopen. We zitten dus ook wel in die kuil. Tegelijkertijd zorgt die kuil ervoor dat áls we een regenoverschot hebben, het teveel aan water rustig opgenomen wordt door de bodem.” 

Woninginformatie 

  • Bouwjaar: 1968 
  • Woonplaats: Soest 
  • Type woning: drive-inwoning op een hoek met plat dak 
     

Genomen maatregelen 

  • Dubbel glas 
  • Spouwmuur geïsoleerd (grote buitenmuur van 8 x 10 meter) 
  • Dakisolatie 
  • Zonnepanelen 
  • Groen dak (schuurtje) 
  • Regentonnen.  

Anne van Midden (35) en Stefan Tijsen (40) wonen sinds 2019 met z’n tweeën in hun woning in Soest. Stefan is manager in de IT, graag buiten en ontwerpt tuinen als hobby. Anne is bloemkunstenaar, heeft haar atelier in de garage van hun drive-inwoning en geeft ook les in bloemschikken annevanmidden.com. 

Meer informatie over subsidies/financiering en over energietransitie vind je hier https://nieuweenergie.soest.nl.

Lat: 52.1674655
Long: 5.2903483

Een momentje...

Stefan & Anne

03-10-22 om 18:07

Hoi David,

We hadden je berichtje niet gezien maar werden er op geattendeerd. Beetje laat wel want we hebben het al besproken natuurlijk. In ieder geval leuk om je afgelopen zaterdag te ontmoeten en ideen uit te wisselen!

Omdat je vraag op de dag zelf ook terugkwam hieronder het antwoord zodat anderen dit ook weten. 
Bij ons was het dak aan vervanging toe (hoog nodig, want het lag er al ruim 25 jaar op. We gingen van beton + 1cm schuim + 1 laag bitumen naar: onderlaag + 10cm isolatie + deklaag + toplaag bitumen + zonnepanelen) - door die verandering van isolatie en extra dikte konden we gemakkelijk het dak-afschot verleggen van de meterkast-rioolbuis naar de zijkant van het huis. 

We hebben een hoekhuis en daardoor zit nu aan de zijkant een extra afvoer voor regenwater in de dakrand en dus een regenbuis naar beneden. Die loopt dan over een poortje naar de oplossing met grote IBC tank en geschakelde tanks achter het schuurtje. 

We hadden dus de mazzel dat we alles in 1x konden doen met isolatie en regenwater opvang.. althans... mazzel, het heeft natuurlijk ook wel wat gekost. :) Daardoor kunnen we nu wel een stuk duurzamer leven natuurlijk.

David van der Veen (Valeriaanstraat 109)

12-09-22 om 21:25

Hi bijna buren, ik ben heel geïnteresseerd hoe jullie je dak hebben afgekoppeld. Ik heb weliswaar een opbouw maar mijn HWA pijp loopt dwars door de spouwmuur richting meterkast. De balkons zijn makkelijk af te koppelen maar het dak is een hersenkraker voor mij.  Gr. David.

Cookie-instellingen