Duurzame inspiratie: Waldeck Pyrmontlaan 20

Duurzame keuzes maken voor hun huis, dat doen Els van Weering en haar man al jaren. Ook voor hun tuin maakt Els duurzame keuzes. Ze tuiniert op een natuurlijke manier en hoopt dat meer mensen dat gaan doen.

“AL DIE VERSCHILLENDE PLANTEN EN BOMEN TREKKEN VEEL DIEREN AAN” 

Jullie hebben echt veel gedaan als het gaat om duurzamer te wonen! 
Els van Weering: “Ja, maar ik wil op deze plek graag benadrukken dat ook kleine stapjes een groot verschil kunnen maken. Met elkaar voor het milieu en voor jezelf in je portemonnee. Zo douche ik minder en korter, hebben we een kleinere koelkast en rijd ik nu in een elektrische deelauto. Wij schaffen zo weinig mogelijk aan en als we iets kopen kijken we of het op een manier kan die minder belastend is voor het milieu. Daarnaast tuinier ik zo natuurlijk mogelijk.” 

Hoe ziet dat eruit, natuurlijk tuinieren? 
“Op het eerste gezicht misschien als een bende! Maar dat is met een reden: we wieden niet veel, laten strooisel liggen en houden de bodem bedekt. Zo blijft de bodem vochtiger, vruchtbaar en biedt op die manier voedsel en schuilplaatsen aan dieren. Als we snoeien, dan gaat al het snoei- en takkenafval in de voortuin in de takkenril (een afscheiding, gebouwd van snoeihout) of in de achtertuin op de composthoop. En het spreekt misschien voor zich, maar toch: we gebruiken geen gif of kunstmest. Doordat we veel verschillende en inheemse planten in onze tuin hebben staan zien we ook veel vogels. Inmiddels hebben we al 36 verschillende soorten gespot, ook tamelijk bijzondere, zoals de houtsnip, appelvink en goudvink.” 

Voeren jullie de vogels zelf ook? 
“Het hele jaar door zorgen we voor voer. We hebben een vijver in de tuin, daar drinken de vogels graag uit. Is het erg droog, dan zorgen we voor extra vers water. De vijver trekt ook ander leven aan. Kikkers, padden en salamanders komen er graag, net als nachtvlinders en libellen. 

Je hebt een egelhuis in je tuin?  
“Ja, die staat in de achtertuin, lekker droog op de stenen en we hebben ‘m goed verstopt, dat hebben egels graag. Onder de poort hebben we een opening gemaakt, zodat de egel de tuin in en uit kan. Die opening hoeft maar 14 x 14 centimeter groot te zijn en je kunt zo’n opening natuurlijk ook in een tuinomheining maken.” 

Iedereen vindt egels schattig. Zijn ze ook nuttig voor je tuin? 
“Ze beschermen indirect je planten, want egels kunnen wel veertig slakken per nacht eten. En wederom, het spreekt waarschijnlijk voor zich, maar wij zullen nooit slakkenkorrels strooien, want daar kunnen egels niet tegen, ook niet tegen zogenaamde ‘biologische’ korrels.” 

Woninginformatie 

  • Bouwjaar: 1992 
  • Woonplaats: Soest 
  • Type woning: vrijstaand 

Duurzame maatregelen 

  • HR++ glas  
  • Groen dak 
  • Afkoppeling van water naar regentonnen en tuin 
  • Vervanging tegels door grind en beplanting  
  • Zonnepanelen  
  • Elektrische deelauto 
  • Natuurlijk tuinieren 

Els van Weering (59) woont samen met haar man Arjen Sparrius, hun vier grote kinderen vliegen in en uit. Els werkt als tekstschrijver en is daarnaast actief in natuureducatie bij IVN Eemland

Meer informatie over subsidies/financiering en over energietransitie vind je hier https://nieuweenergie.soest.nl.

Lat: 52.1811716
Long: 5.2888653

Een momentje...
Cookie-instellingen