Duurzame inspiratie: Nieuweweg 17a

De zonnepanelen lagen er al, toen Xander Troost en zijn gezin hier kwamen wonen. Zij hebben er sedum omheen gelegd. Beter voor de opbrengst van de zonnepanelen én... hun zoon heeft een leuker uitzicht.

“OP WARME DAGEN HOUDT EEN SEDUMDAK DE PRESTATIES VAN ZONNEPANELEN OP PEIL

Waarom kozen jullie voor sedumdaken? 
Xander Troost: “We vinden het belangrijk voor de biodiversiteit. En we weten dat een sedumdak de ruimte eronder koeler houdt. We hebben twee sedumdaken: een op de uitbouw en een op de garage. Bij elkaar zo’n 50 m2. De slaapkamer van onze zoon kijkt uit op het dak van de uitbouw, voor hem vonden we het ook leuk als hij vanuit zijn kamer niet op een grijs, bitumen dak kijkt.” 

En is hij er blij mee? 
“Ja, hij vindt het leuk om te zien welke beestjes er allemaal rondvliegen en die planten als uitzicht bevallen hem ook goed. Het viel ons wel op dat het sedum het zwaar had met de droogte, afgelopen zomer. Ik heb toen degene gebeld die het dak legde en vroeg: ‘wat te doen?’ Water geven natuurlijk, was het antwoord. Het is een misvatting dat je een sedumdak nooit water hoeft te geven, ook niet als het droog is. Als je dat niet doet, heb je na een paar jaar echt geen mooi sedumdak meer.”  

Momenteel geeft de gemeente Soest subsidie op groene daken. Jullie ontvingen dat ook. Ging dat makkelijk? 
“Uiteindelijk wel. Al hadden we eerst wat gedoe: we hadden het groene dak al aangelegd en vroegen daarna subsidie aan. Dat was niet de bedoeling. Je moet eerst de subsidie aanvragen en dan pas het dak leggen. Dat staat nu ook duidelijk op de site.*” 

Jullie hebben ook zonnepanelen? 
“Ja, die hadden de vorige bewoners al aangeschaft. Wij hoefden ze alleen maar aan te sluiten. Daar hebben we sedum omheen laten leggen. Op die manier blijft de opbrengst als het heel warm is ook op peil. Worden zonnepanelen alleen omringd door grind, bitumen of stenen, dan loopt de opbrengst 8-10% terug op hete dagen. Dat voorkom je door het leggen van sedum.”  

Nog meer duurzame plannen op korte termijn?
“We zijn bezig met het vervangen van het dubbel glas. Dat zat al in het huis, maar dat kwam uit 1984, dus de kwaliteit van nu (HR++) is een stuk beter. En we hebben nog een grindpad waar we graag kruid willen planten waar je ook overheen kunt lopen.” 

* Link naar de subsidiepagina voor groene daken https://www.soest.nl/subsidies/subsidie-groene-daken 

Woninginformatie 

  • Bouwjaar: 1928 
  • Huidige bewoners: sinds 2022 
  • Woonplaats: Soest 
  • Type woning: 2-onder-1-kapwoning 

Duurzame maatregelen 

De vorige bewoners: 

  • Gevelisolatie 
  • Dubbel glas 

Huidige bewoners: 

  • Sedumdaken op uitbouw en garage 
  • Grind in de tuin vervangen door groen 
  • HR++-glas 

Xander Troost (41) is directievoerder asbest en sloop. Hij woont samen met zijn vrouw Lonneke en hun twee kinderen (Thijs van 13 en Lotte van 11). 

Meer informatie over subsidies/financiering en over energietransitie vind je hier https://nieuweenergie.soest.nl.

Lat: 52,1714948
Long: 5,2943772

Een momentje...

2  reacties

Xander

29-09-22 om 20:47

Dank je wel Karola, je bent welkom een kijkje te komen nemen. 

Karola

14-09-22 om 0:28

Heel tof, Xander!

Cookie-instellingen