Duurzame inspiratie: Koninginnelaan 38

Je hoeft geen geitewollensokkentype te zijn om duurzaam te leven. Je kunt ook simpelweg kijken naar wat jullie woning nodig heeft en welke subsidies er zijn. Tenminste, zo pakten Debby Korf en haar man het aan.

'WIJ KIJKEN UIT OP ONZE EIGEN HEI'  

Bijzonder dat jullie in een kantoorpand wonen. Was dat goed geïsoleerd toen jullie het kochten?   
Debby Korf: “Voor zover ik weet heeft de bewoner voor ons alleen dubbel glas aangebracht. In 1996 is er een stuk aangebouwd. Dat hebben wij aangepakt door te isoleren en een sedumdak aan te laten leggen.” 
  
Het dak heeft een flinke, groene metamorfose ondergaan. Was dat bewust?   
"Het begon eigenlijk met een lekkage. We hebben gekeken wat de mogelijkheden waren door diverse offertes op te vragen. Toen las ik over groene daken en dat leek me wel wat. Ik las dat je subsidie krijgt. Bovendien hebben we een gigantische oprit, die totaal niet groen is, dus misschien kon ik wat ‘terugdoen’. Toen ik foto’s van sedumdaken zag, was ik direct enthousiast."  
  
En, is het in werkelijkheid net zo mooi als op de foto's?   
"Jazeker, we hebben het sedumdak nu een half jaar en het sloeg meteen aan. Na twee maanden stonden er meteen allemaal bloemen. Het grauwe dak is niet meer te herkennen."  
  
Geen last gehad van afgelopen droge zomer?  
"Ja, dat was nog wel een dingetje. Toen het even een paar weken heel erg droog was en het dak rood begon te kleuren, moesten we zelf water geven. Stonden we daar alsnog met een tuinslang helemaal niet duurzaam te zijn. Maar gelukkig hoefden we dat maar een paar keer te doen. Als je nu kijkt, is het net alsof je op de hei loopt. En bovendien ook nog eens geluidsdicht. Als het regent, kunnen we elkaar binnen wél verstaan, eerst kletterde de regen door onze gesprekken heen."  
  
Verder nog iets aangepast?   
"We hebben een regenton en radiatorbekleding. Ook van die zaken kregen we een klein deel vergoed. Daar begonnen onze maatregelen mee. Gewoon heel klein. Ook hebben we zonnepanelen."   
  
Zou je jezelf duurzaam noemen?   
"Niet per se. Wel heb ik altijd het idee iets terug te moeten doen. Zetten we de airco aan, dan voel ik me allesbehalve duurzaam. Gelukkig hebben we ook zonnepanelen die ons schuldgevoel weer een beetje wegpoetsen. We maken gewoon steeds afwegingen en soms pakt dat duurzaam uit. Zo ging onze auto tijdens de coronagolf stuk. Omdat we destijds thuiswerkten en nergens naartoe gingen, besloten we om geen nieuwe auto te kopen. Achteraf is dat duurzaam. Het zwembad is dat dan weer niet, maar ja, deze zomer was het zo warm dat we er heel blij mee zijn. En onze vijf kinderen ook."  
  
Debby Korf (1973) en Peter Stam (1972) wonen met hun vijf kinderen in een oud kantoorpand. Samen zoeken ze naar manieren om (duurzaam) van het leven te genieten.  

Meer informatie over subsidies/financiering en over energietransitie vind je hier https://nieuweenergie.soest.nl

Lat: 52.1863477
Long: 5.2800882

Een momentje...
Cookie-instellingen