Duurzame inspiratie: Burgemeester Grothestraat 9c

​​​​​​​Verduurzamen hoeft niet per se alleen om je eigen woning te gaan. Je kunt ook je omgeving vergroenen. Reinier Pilon woont met zijn vrouw in een appartementencomplex en ze willen graag een sedumdak op een winkel in hun appartementencomplex.

“WE WILLEN EEN GROENER UITZICHT”

Je wilt dus niet zozeer je eigen dak verduurzamen, maar vooral het uitzicht wat je hebt.  
Reinier Pilon: "Ja, de situatie is zo dat we in een appartement zitten. Daaronder zit een winkel en een parkeergarage met een eindeloos, donker dak. Dat uitzicht vinden we niet zo leuk, dus bekeken we hoe we dat eventueel konden beïnvloeden. Zo kwamen we uit bij een sedumdak. Tijdens onze vakantie in Noorwegen zagen we hoe de huizen waren gebouwd. Vanwege de begroeiing op het dak leken ze op te gaan in de natuur. Prachtig om te zien. Het sedumdak is weliswaar een idee van ons en twee anderen, maar in een flat maak je onderdeel uit van de vereniging van eigenaren. We moeten de rest dus zien mee te krijgen, anders wordt het voor ons een erg dure grap."  

Hoe pak je dit aan?  
"Om subsidie te kunnen krijgen, moest ik eerst polsen hoe de andere eigenaren – de bewoners van vier appartementen – erover dachten. Ik heb verteld over de voordelen, het prachtige uitzicht, koelte voor de ruimte eronder, maar ik ben ook eerlijk geweest over de kosten en het werk. Een sedumdak vergt onderhoud en daar zijn wij zelf verantwoordelijk voor."  

En, hoe reageerden ze?   
"Het lijkt er nu op dat het merendeel, en gelukkig ook de winkeleigenaar, enthousiast is en wil meebetalen. Over twee weken hebben we een vergadering en als blijkt dat minimaal drie van de vijf eigenaren meedoen, kunnen we beginnen."  

Op hoeveel euro kom je dan ongeveer uit, minus de subsidie?  
"Het totale dak wordt geschat op vijftienduizend euro. De gemeente zegt: ik wil daar dertig procent van subsidiëren. Dus dan betaal je zelf tienduizend euro. Als drie van de vijf bewoners bijdragen, kom je op zo'n drieënhalf duizend euro."  

Dat is toch nog een behoorlijk bedrag.  
"Ja, en daarom is het belangrijk dat je goed ziet wat je ervoor terugkrijgt: een prachtig groen uitzicht waar iedereen profijt van heeft. Voor mij is natuur erg belangrijk. Het is veel prettiger om in een groene omgeving te wonen. De schaduw van een boom, daar kan geen airco tegenop. Vandaar dat ik bijzonder gemotiveerd ben."  

Woninginformatie  

  • Bouwjaar: 1995  
  • Eigenaren: wonen er sinds 2019  
  • Woonplaats: Soest  
  • Type woning: appartement  

Maatregelen  
Samen met twee andere eigenaren kwamen Reinier en Ria op het idee voor een sedumdak op het appartementencomplex.   

Reiniers enthousiasme over het sedumdak heeft effect gehad. Het merendeel van de appartementeigenaren is overstag gegaan. Een maand na het interview is het sedumdak aangebracht. Reinier woont samen met Ria in een appartement, beiden zijn gepensioneerd. 

 Meer informatie over subsidies/financiering en over energietransitie vind je hier https://nieuweenergie.soest.nl.

Lat: 52.1868169
Long: 5.2927394

Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen