“HEMELWATER DAT DE GROND INLOOPT IN PLAATS VAN HET RIOOL, DAT IS EEN FIJN IDEE
Je vond het zonde dat het regenwater zo het riool inliep.
Robbert: "Klopt, eigenlijk is het een gek idee dat schoon water wordt vermengd met wc- en douchewater en vervolgens gezuiverd moet worden. Bovendien kunnen bij een grote bui de putten overstromen. Vandaar dat we met hulp van een beleidsadviseur van de gemeente Soest, Evelien van Assenbergh, kozen voor een infiltratiekrat."
Een infiltratiekrat klinkt nogal ingewikkeld. Is dat ook zo?
"Nee hoor, een infiltratiekrat is niets anders dan een krat met steentjes en een doek erin. Het hemelwater vang je eerst op in een bovengrondse regenton. Vervolgens zorgt het infiltratiekrat ervoor dat het water geleidelijk onder de grond wegloopt. Voordat dat gebeurt, gaat het langs een zandfilter om verstopping te voorkomen."
Oké, en dat is het?
"Voordat je er een aanschaft, wordt eerst een schatting gemaakt van de hoeveelheid regenwater die vrijkomt bij een heel grote bui. Daarnaast wordt gekeken naar de grootte van je tuin en vervolgens een berekening gemaakt van de grootte van het krat. Bij ons is het krat ongeveer zes kubieke meter. Een flinke bak dus."
Jouw aanpassing is behoorlijk idealistisch van aard. Je hebt er zelf niet direct profijt van. "Klopt, het is allemaal ondergronds. En toch is het voor ons belangrijk genoeg. Voorheen dachten we er niet over na, omdat het nog niet echt een probleem was en omdat onze manier van bouwen niet zozeer ecologisch was. Want waarom zou je gaan nadenken over een andere manier van water afvoeren als er al een regenpijp hangt?"
Wat maakt dat je toch gekozen hebt voor een krat?
"Omdat er meer periodes van droogte zijn, maar ook meer regenval. Als de nood zich aandient, ga je meestal pas bedenken of het huidige systeem werkbaar is. Geen tegels in voortuinen zou bijvoorbeeld ook een goed idee zijn. Beton en steen houden water en warmte vast. Slecht voor de grond en de verkoeling."
Wat kunnen we nog meer doen om minder water te verspillen?
"Het begint met bewustwording. Vang bijvoorbeeld eens een week lang al het water op dat je gebruikt tijdens het koken. Het wassen en het afgieten. Je zult zien dat je al snel twintig liter opvangt dat je simpelweg kunt gebruiken om de tuin te besproeien."
Woninginformatie
- Bouwjaar: 1580
- Huidige bewoners sinds 2018
- Woonplaats: Soest
- Type woning: Rijksmonument
Maatregelen
- Vloer, dak, muren en ramen zijn geïsoleerd
- Dak is afgekoppeld van de riolering
Robbert Cornelissen (1969) woont samen met zijn vrouw en drie kinderen in een rijksmonument waar de nodige duurzame aanpassingen zijn gedaan. Als ondernemer in circulaire business innovatie is hij bovenmatig geïnteresseerd in duurzame oplossingen.
Meer informatie over subsidies/financiering en over energietransitie vind je hier https://nieuweenergie.soest.nl.