Duurzame inspiratie: Duinweg 45

Het heeft weinig zin om te verduurzamen, als je je gedrag niet aanpast, vinden Babette Leertouwer en Erik Butzelaar.

"WIJ LEVEN MET TIJD EN AANDACHT VOOR DE NATUUR"

Duurzaamheid heeft weinig nut als je gedrag niet verandert, vinden jullie.
Babette Leertouwer: “Duurzaamheid gaat vooral over tijd en aandacht. Je tuin vol zetten met planten is prachtig, maar dat is nog maar het begin. Het is ook belangrijk dat je weet welke planten insecten aantrekken, waar je ze neerzet, wat ze aan water nodig hebben. En zorg vooral ook dat het vaste planten zijn, anders moet je elk jaar opnieuw planten kopen. Niet duurzaam voor milieu, maar ook niet voor je portemonnee. De planten in onze tuin heb ik voornamelijk gestekt. Het heeft ongeveer vijf jaar geduurd om onze tuin te krijgen zoals ‘ie nu is. Voor wie geïnteresseerd is, is de documentaire 'A biggest little farm’ (o.a. Netflix) een aanrader. Hier zie je hoe mensen onvruchtbare grond veranderen in een bloeiende omgeving.”  
  
Hoe proberen jullie duurzaamheid zelf vorm te geven?   
"Een groot deel van onze duurzaamheid zit in het verminderen van ons afval. We hebben een composthoop en kippen. Onze kippen eten mee van onze restjes en onze schillen. Ook hebben we een bokashi. Dat is een gesloten bak waar je tuin- en kookafval ingooit en daar gooi je zemelen bij. Zo wordt het voedsel gefermenteerd oftewel geconserveerd. En dat dient dan als mest die je voor de moestuin kunt gebruiken. Als ik geen plek heb in mijn moestuin, gooi ik het op de composthoop. Die staat naast de afvalcontainers.  

Gaat een composthoop niet enorm stinken? 
“Nee, hoor. Zolang je de composthoop maar aandacht geeft, afdekt, omschept en lucht, heb je er geen stankoverlast van.” 

Jullie hebben een eigen moestuin én laten je eigen groente verbouwen. 
“Ja, we hebben ons aangesloten bij decooperij.nl, een tuinderij in Soest. Elk jaar leg je een bedrag in, en zo hebben we een aandeel in de oogst. Daar waar je kunt, mag je meehelpen, met zaaien, oogsten en onkruid verwijderen. We kunnen er met ons hele gezin van eten. Zelfs de buren eten mee, zoveel oogsten we.” 

Is het met drie kleine kinderen een puzzel om duurzaam te leven?   
"Nee, hoor. Onze kinderen spelen gewoon met Duplo en Lego, alleen kopen we dat nooit nieuw. Ik heb een modeachtergrond en heb me verdiept in zelf kleding maken, kleding verstellen en breien. Meubels kopen we ook tweedehands. De aarde puilt uit van de spullen. We kunnen de middelen dus beter gebruiken en opmaken, in plaats van steeds nieuw te produceren."   

Woninginformatie  

  • Bouwjaar: 1950  
  • Babette Leertouwer en Erik Butzelaar wonen er sinds 2014  
  • Woningtype: Twee-onder-een-kap  

Maatregelen van Babette en Erik  

  • Dak- vloer- en muurisolatie  
  • Dubbel glas  
  • Moestuin 
  • Ecologische tuin met composthoop 
  • Aangesloten bij de Coöperij, een tuinderij in Soest 

Babette (1986) woont samen met haar man Erik (1981) en hun drie kleine kinderen in een twee-onder-een-kap woning. Babette deed modeacademie, werkte als styliste en maakt nu wandkleden (insta: halona_babette_leertouwer) Erik heeft een bouwkundige en technische achtergrond. 

Meer informatie over subsidies/financiering en over energietransitie vind je hier https://nieuweenergie.soest.nl

Lat: 52.1593393
Long: 5.3047946

Een momentje...
Cookie-instellingen