Verschillende speelplekken
In Soest maken wij verschil tussen grote en kleine speelplekken en sportplekken. Grote speelplekken zijn speelplekken met speeltoestellen in een valdempende ondergrond (zand, kunstgras, enzovoort). Kleine speelplekken zijn speelplekken met kleine speeltoestellen en spelaanleidingen die in gras of op harde ondergrond mogen staan. Ze hebben dan een natuurlijke of pleinachtige uitstraling.
Voor de kleine speelplekken is een kleiner budget en minder voorbereidingstijd beschikbaar dan voor de grote speelplekken. Dit heeft invloed op de mogelijkheden. Bij de kleine speelplekken is niet alles mogelijk. Daarom hebben wij voor de kleine speelplekken drie verschillende varianten gemaakt waaruit inwoners kunnen kiezen. Elke variant vergroot de speelwaarde én is financieel haalbaar.
Voor de grote speelplekken halen wij eerst op wat de wensen zijn. Op basis daarvan maken maken we een aantal varianten. Daaruit kunnen de inwoners dan weer kiezen. De variant die het meest gekozen wordt leggen wij aan.
Spelen en het klimaat
De gemeente Soest wil de gevolgen van hevige regenbuien en langere perioden zonder regen kleiner maken. Dat is goed voor het milieu, de natuur én voor de inwoners. Daarom willen we zoveel mogelijk regenwater op een natuurlijke manier naar de bodem laten zakken. Of anders langzaam naar vijvers of sloten in de buurt laten stromen.
Ook vinden we het belangrijk om schoon water ook schoon te houden. Daarom willen we geen regenwater meer naar het riool laten stromen. Bij de aanpak van een speeltuin bekijken we de mogelijkheden om slimmer om te gaan met regenwater.
Slimmer omgaan met water is precies werk. We onderzoeken wat het beste past bij de speelplek. Hiervoor kijken we naar de bodemopbouw, de grondwaterstand, het riool, greppels, vijvers en sloten. Zo hebben we in onze gemeente al veel speelplekken slimmer gemaakt. We hebben bijvoorbeeld een deel van een speelplek iets dieper aangelegd met flauwe hellingen. Hier kan dan af en toe regenwater naar toe stromen en rustig in de bodem zakken. Bij de meeste regenbuien blijft deze plek net iets langer nat dan het hogere deel van de speeltuin. Bij heel extreme buien blijft er tijdens de stortbui en daarna even een laagje water staan. Soms passen we infiltratiekratten toe. Dat zijn ondergrondse systemen die het regenwater opvangen en het water naar de bodem laten zakken.
Is een gebied niet geschikt om het water in de grond te laten zakken? Dan laten we het regenwater langzaam naar de een vijver of sloot in de buurt stromen. De watermaatregelen die we gebruiken bij een speelplek zijn altijd veilig.
Speelruimtebeleid
Wij willen de leefomgeving in onze gemeente zo inrichten dat deze bijdraagt aan een gezonde en sterke samenleving. De openbare ruimte is meer dan alleen een speelplaats, trapveld of een paar bankjes. Jong en oud maakt hier op zijn eigen manier gebruik van. Om te ontmoeten, te bewegen, te sporten, ongeorganiseerd of zelfs georganiseerd.
Het verouderde speelruimtebeleid ‘het nieuwe spelen in Soest’ draagt niet meer bij aan onze doelen. Daarom nemen we dit plan mee in de nieuwe visie op het bewegen in de openbare ruimte. Dit gaat onderdeel zijn van het nieuwe sport- en beweegbeleid. De komende jaren gaan wij hiermee aan de slag. Vooruitlopend op het nieuwe beleid hebben we in diverse begrotingen aanpassingen gedaan. Onder andere aan het type speelplek en de afschrijvingstermijn. Op deze manier zorgen we ook voor de korte termijn voor leuke en aantrekkelijke speelplekken.