We hebben gekozen voor participatie in drie rondes. In de eerste ronde vorig jaar september hebben we workshops georganiseerd in de week van de omgeving. Deelnemers gaven argumenten voor en tegen zonnevelden en windturbines. Daarna hebben we de locaties die daaruit kwamen met argumenten bekend gemaakt via een interactieve website. Hierop konden inwoners reageren en nieuwe locaties aandragen. Dat is volop gebeurd. De uitkomsten zijn hier terug te vinden. Daarna hebben we deze derde stap in participatie toegevoegd. In de periode van 1 tot en met 18 april kunnen inwoners, grondeigenaren en belanghebbenden reageren op de voorlopige plattegrond die we maakten met informatie uit de eerdere twee stappen in participatie.
Om zoveel mogelijk inwoners te bereiken hebben we voor alle drie de stappen veel media-aandacht gevraagd. Ook op ongebruikelijke manieren. Juist om ervoor te zorgen dat geen een inwoner dit bericht kon missen.
Er zijn tekstkarren geplaatst bij eventuele plekken voor zonnevelden en windturbines. Er zijn persberichten verstuurd. Er is meerdere keren geadverteerd in de Soester Courant. Er heeft meerdere keren een artikel op de gemeentelijke informatiepagina gestaan, er hebben bij herhaling berichten gestaan op de verschillende sociale mediakanalen van de gemeente en er is veel geadverteerd via sociale media. Verder is er aandacht aan gegeven via de website en twee interactieve online websites.
Daarbij zien we dat deze laatste stap in participatie nu het grootste bereik heeft. In de uitwerking van het beleid straks hebben we ook aandacht voor participatie.
Wanneer initiatiefnemers een verguning aanvragen is participatie onderdeel van het aanvraagproces. Ook vragen we initiatiefnemers te streven naar minimaal 50% lokaal eigendom. Dit zodat inwoners van Soest actief kunnen meedoen in de projecten, indien zij dit wensen.
Voor windturbines volgt nog een participatieronde voordat er beleid ligt. Deze participatie doen we naar verwachting samen met onze buurgemeenten. Het idee is daarbij inwoners ook per brief huis aan huis te informeren over de mogelijkheid om mee te denken.
Dat is vervelend om te horen. De opzet van de workshops was gericht op het ophalen van argumenten. Om zowel vóór- als tegenargumenten op te kunnen halen hebben we daar aparte workshops voor ingericht. We zijn nieuwsgierig naar beide kanten zodat we het beleid zo goed mogelijk kunnen bouwen op argumenten.
De opzet van de workshops bij de argumenten vóór zonnevelden en windturbines was daardoor om de aanwezigen te vragen locaties aan te geven waar het wel kan en waarom. De tegen en vóór workshops vonden vaak direct achter elkaar plaats en de hele opzet was volkomen transparant dus ieder deelnemer wist bij de start van de workshop wat het doel van die specifieke workshop was.
We hebben inderdaad gemerkt dat sommige mensen die tegen zonnevelden en windmolens waren toch deelnamen aan de workshops waar argumenten vóór werden bedacht. En in die workshops dachten zij ook daadwerkelijk mee over mogelijke vóór argumenten. Wij hebben dat gezien als een vrije keuze van de deelnemers.
De uitkomsten van die workshops hebben we daarna breder laten bekijken via de website zonenwindsoest.nl. De uitkomsten zijn hier terug te zien. Op basis daarvan is de voorlopige plattegrond gemaakt. Nu vragen we nu in de periode van 1 tot en met 18 april om reacties op de conceptlocaties aan inwoners, belanghebbenden en grondeigenaren. Deze reacties wegen we mee. Dat doen we samen met college en gemeenteraad. De reacties kunnen ertoe leiden dat bepaalde plekken afvallen of kleiner worden.
Die balans maken we op aan het einde van de reactieperiode tot en met 18 april. Daarna vindt een weging plaats van alle reacties in relatie tot het doel om duurzame elektriciteit op te wekken.
We hebben er heel veel aan gedaan om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Voor alle drie de participatiestappen hebben we veel media-aandacht gevraagd. We bereikten daarmee duizenden inwoners. Ook op ongebruikelijke manieren. Juist om ervoor te zorgen dat geen enkele inwoner dit bericht kon missen. Er zijn tekstkarren geplaatst bij eventuele locaties voor zonnevelden en windturbines. Er zijn persberichten verstuurd. Er is meerdere keren geadverteerd in de Soester Courant. Er heeft meerdere keren een artikel op de gemeentelijke informatiepagina gestaan, er hebben bij herhaling berichten gestaan op de verschillende sociale mediakanalen van de gemeente en er is veel geadverteerd via sociale media. Verder is er aandacht aan gegeven via de website en twee interactieve online websites.
Daarbij zien we dat deze laatste stap in participatie nu het grootste bereik heeft. Waarschijnlijk omdat een plattegrond heel concreet is. We beseffen ons dat we niet iedereen bereiken. Deze vragen en antwoorden van de bijeenkomsten op 12 april en 14 april plaatsen we in ieder geval ook op de website van Soest en op de website denkmeeover.nl. We attenderen inwoners daar weer op via sociale media, persbericht en de gemeentelijke pagina.
Op basis van de reacties werken we het beleid uit. Als het beleid is vastgesteld kunnen aanvragen worden ingediend voor zonnevelden. Ook dan vragen we initiatiefnemers om met u in overleg te gaan/te participeren.
We vragen op de website om een reactie op de voorlopige locaties. Een logisch gevolg is dat dan vooral mensen reageren die tegen zijn. De reacties geven niet aan dat er geen voorstanders zijn. Zo is bijvoorbeeld zichtbaar dat de website veel vaker is bezocht dan dat er reacties zijn geplaatst. De reacties die geplaatst zijn nemen we mee in de uitwerking van het beleid. Op basis hiervan kunnen plekken wijzigen of afvallen.
Er is geen ondergrens voor draagvlak bepaald. We hebben gekozen voor een participatieproces in drie rondes. In de eerste ronde hebben we workshops georganiseerd over redenen voor en tegen zonnevelden en windturbines. Daarna hebben we de locaties die daaruit voortkwamen met argumenten opgenomen op interactieve website. Hierop konden inwoners reageren en nieuwe locaties voorstellen.
Daarna hebben we deze derde stap in participatie toegevoegd. In de periode tot 19 april kunnen inwoners, grondeigenaren en belanghebbenden reageren op de conceptplattegrond die is gemaakt op basis van de eerdere twee stappen in participatie. Om zoveel mogelijk inwoners te bereiken hebben we voor alle drie de stappen veel media-aandacht gevraagd. We hebben advertenties geplaatst in de Soester Courant, actief sociale media ingezet en de gemeentelijke website gebruikt. Daarnaast hebben we twee interactieve websites ingezet. Daarbij zien we dat deze laatste stap in participatie nu het grootste bereik heeft. In de uitwerking van het beleid hebben we ook aandacht voor participatie. Voor initiatiefnemers voor zonnevelden en windturbines is participatie ook onderdeel van de vergunningaanvraag. Ook vragen we initiatiefnemers te streven naar minimaal 50% lokaal eigendom. Dit zodat inwoners- als zij dat willenactief kunnen meedoen in de projecten.
We vragen nu in de periode van 1 tot en met 15 april - die nu is verlengd tot maandag 19 april 9:00 uur om reacties op de conceptplattegrond. Met deze reacties werken we het Uitnodigingskader verder uit en wegen we samen met college en raad of er aanpassingen op de voorgestelde locaties moeten komen. Vervolgens brengen we het Uitnodigingskader op 1 juni naar het college. Besluitvorming is voorzien in de besluitvormende raadsvergadering van 8 juli. Als er vergunningaanvragen worden ingediend volgt de vergunningprocedure.