In gemeente Soest willen we 49% minder CO2-uitstoot in 2030. In 2050 gaan we nagenoeg CO2-neutraal én zonder aardgas stoken en koken. Daarvoor zetten we allereerst in op energie besparen. Dat stimuleren we met subsidies, collectieve inkoopacties en duurzaamheidsleningen.
Daarnaast willen we duurzame energie opwekken. Alleen zonnepanelen op daken is niet genoeg om aan onze vraag naar energie te voldoen. Zonnevelden en/of windturbines zijn wel echt nodig voor voldoende schone energie.
Hieronder ziet u een eerste voorlopige plattegrond voor zonnevelden en windturbines. Deze kaart geeft de mogelijke plekken weer voor zonnevelden en windturbines in de gemeente Soest. Deze plekken volgen uit een afweging van argumenten die we vorig najaar ophaalden bij inwoners. De plattegrond is nog niet definitief, er kunnen nog plekken afvallen.
Hoeveel stroom wekken we op met het voorstel op deze plattegrond?
Op de plattegrond geven we aan hoeveel huishoudens stroom krijgen van die locatie. Deze getallen gaan uit van het stroomverbruik in 2020. We gaan veel energie besparen en toch gaat de komende jaren het stroomverbruik voor Soest omhoog. Dat komt omdat steeds meer huishoudens gaan stoken en koken met elektriciteit. Ook gaan we rijden op elektriciteit en hebben ondernemers meer stroom nodig voor hun bedrijf. We verwachten dat in 2030 10% van de benodigde energie in Soest geleverd wordt door zonnevelden op deze plattegrond en 32% door windturbines die nu als voorstel op de concept-plattegrond staan. In 2050 is dat naar verwachting 6% met de nu ingetekende zonnevelden en 19% via de windturbines die nu op de plattegrond staan.
Resultaten participatie eind 2020
In het algemeen gaven inwoners aan dat ze liever geen zonnevelden en windturbines willen. Een deel van de inwoners die meedachten vindt het belangrijk dat we als Soest bijdragen aan de overstap naar energie die beter is voor het milieu. Als ze moeten kiezen, dan willen inwoners liever zonnevelden dan windturbines.
Daarnaast werden uit de participatie van eind 2020 een paar belangrijke randvoorwaarden duidelijk:
- Plaats zonnevelden zo veel mogelijk buiten beeld
- Ontwikkel zonnevelden zo dat het past in de omgeving
- Eigendom lokaal, kleinschalig met betrokkenheid van inwoners is belangrijk voor draagvlak
Uw mening en argumenten
Alle plekken op de conceptplattegrond komen voort uit de participatie in het najaar van 2020. De participatie bestond uit workshops, digitale workshops en een online vragenlijst op zonenwindsoest.nl. Daaruit zijn bijna 500 reacties gekomen over kansen en bedreigingen voor windturbines en zonnevelden.
De reactietermijn liep tot 19 april 2021. Men kon hier op drie manieren reageren op de onderstaande plattegrond. Met een algemene reactie en/of een reactie op de plekken voor zonnevelden en/of de plekken voor windturbines. De reacties zijn mee genomen in de uitwerking van beleid.
Hieronder leest u alle reacties die we ontvingen in de periode 1 april - 19 april 2021. Reageren is niet meer mogelijk.